Republica Moldova nu este în cea mai rea situaţie în ceea ce priveşte accesul femeilor la putere. În plus, în Moldova societatea civilă este foarte activă şi există femei în funcţii de răspundere care sunt gata să lupte pentru drepturile lor. Asta înseamnă că există o potenţială şansă pentru schimbare. Declaraţia a fost făcută pentru Radio Europa Liberă de către directoarea executivă a Agenţiei internaţionale pe probleme de gender, responsabilă pentru Europa Centrală şi de Est, Sonja Lokar, transmite IPN.
Potrivit ei, în niciun stat din lume schimbările ce ţin de accesul femeilor la putere nu au picat din cer. E nevoie de multă muncă, mai ales din partea femeilor din politică, care deseori sunt ridiculizate, marginalizate sau chiar respinse. „Am observat un fenomen: în fostele ţări socialiste, în timpul tranziţiei spre democraţie, subiectul egalităţii de gen a fost neglijat, iar femeile au pierdut toate drepturile pe care le aveau în socialism: în sănătate, educaţie, angajarea în câmpul muncii, protecţia copilului etc. Toate aceste drepturi erau garantate în socialism, însă în democraţie au fost puse sub semnul întrebării”, a menţionat Sonja Lokar.
Potrivit ei, cota de 40% de reprezentare a femeilor pe liste de partid, adoptată de Parlament nu va funcţiona niciodată în lipsa unui mecanism. „Dacă aţi reuşit să introduceţi o cotă obligatorie, înseamnă că aţi pus piciorul în prag. Politicienii nu mai pot închide uşa. Trebuie doar să deschideţi uşa cu mai multă fermitate şi să faceţi cât mai multe campanii de informare”, spune directoarea executivă a Agenţiei internaţionale pe probleme de gender, responsabilă pentru Europa Centrală şi de Est.
În opinia ei, partidele reprezintă nişte conglomerate de lobbyişti, bărbaţi în mare parte, care devin membri de partid din motive pragmatice: vor putere, bani sau faimă. În foarte rare cazuri partidele sunt conduse de persoane care au viziuni clare privind schimbarea în bine din societăţile lor şi care ar putea renunţa la interesele personale spre binele cetăţenilor. Sonja Lokar crede că soluţia ar fi ca partidele să devină mai transparente şi mai democratice pe intern.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…