Select your Top Menu from wp menus

Femeile din Moldova ezită să raporteze cazurile de discriminare în câmpul muncii, raport

Femeile din Moldova încă ezită să raporteze cazurile de discriminare pe criteriul sexului în câmpul muncii. Experţii consideră că în societatea moldovenească încă există percepţia că femeile nu ar trebui să ocupe anumite funcţii, fiind inferioare în acest sens bărbaţilor. Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii a constatat discriminarea pe criteriu de sex în câmpul muncii a unei femei care încerca să se angajeze în domeniul IT, transmite IPN cu referire la un raport al Asociaţiei Promo-LEX.

Femeia este specialistă în domeniul IT, iar în vara anului 2015 se afla în căutarea unui loc de muncă. Petiţionara a aplicat la mai multe posturi vacante, inclusiv la cel de administrator de reţea din cadrul companiei reclamate. Potrivit declaraţiilor petiţionarei, anunţul privind postul vacant nu conţinea detalii privind cerinţele specifice legate de sexul persoanei. Deoarece nu a primit un răspuns, femeia a contactat compania angajatoare pentru a afla detalii despre aplicaţia sa. Ea a fost invitată la un interviu formal, iar la final i s-a spus că va fi contactată. Pentru că a fost din nou ignorată, a mai telefonat la angajator şi a aflat că postul vacant a fost suplinit. Motivul invocat de reclamat a fost faptul ca pentru postul de administrator de reţea compania avea nevoie de un bărbat şi respectiv ei nu au putut angaja o femeie.

În aprilie 2016, Consiliul a constatat că faptele expuse în plângerea petiţionarei reprezintă discriminare pe criteriu de sex în câmpul muncii. Potrivit avocatului Promo-LEX, Dumitru Sliusarenco, în societatea moldovenească încă există percepţia că femeile nu ar trebui să ocupe anumite funcţii, fiind inferioare în acest sens bărbaţilor. „Din păcate, multe femei acceptă tacit această atitudine şi nu se opun discriminării în câmpul muncii. Este foarte important ca, atunci când există cazuri de discriminare, acestea să nu fie tolerate. Acest lucru va contribui la creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă în rândul femeilor, la îmbunătăţirea situaţiei femeilor pe piaţa muncii şi la eliminarea diferenţelor dintre genuri”, a spus avocatul.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare despre egalităţile salariale de gen în Moldova, salariul bărbaţilor este cu 12,4% mai mare comparativ cu salariul mediu al femeilor. Diferenţa salarială este asemenea unei taxe invizibile, achitate de 93,63% din femeile angajate în economia Moldovei. În 2014, valoarea pierderilor medii anuale, pe care le-au suportat femeile din cauza diferenţelor salariale, a fost de 7620 de lei. Această taxă invizibilă, aplicată în mare parte femeilor, are o valoare de peste 57 de mii de lei în activităţile de editare, peste 45 de mii de lei în domeniul IT, mai mult de 30 de mii în domeniul consultanţei în afaceri şi sectorului financiar. Pe de altă parte un alt studiu realizat de către Centrul de Drept al Femeilor, „Bărbaţii şi egalitatea de gen în Moldova”, 90,5% dintre bărbaţi şi 81,5% dintre femei consideră că pentru o femeie cel mai important lucru este a avea grijă de casă şi de a găti pentru familia ei.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/femeile-din-moldova-ezita-sa-raporteze-cazurile-de-discriminare-in-campul-muncii-raport/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19