Select your Top Menu from wp menus

“Felicitări”, dragă Republica Moldova – la 25 de ani de independență ai și mai puține drepturi!

Amnesty International Moldova este îngrijorată de aplicarea abuzivă și neîntemeiată a gazelor lacrimogene de către forțele de poliție, în direcția manifestanților pașnici, în cadrul protestelor din Ziua Independenței RM. Aceste acțiuni sunt contrare atât standardelor naționale, cât și internaționale cu referire la utilizarea mijloacelor speciale de către poliție.

Mai multe surse mass-media au difuzat informații privind utilizarea abuzivă a gazelor lacrimogene de către forțele de menținere a ordinii de drept, în ziua de sâmbătă, 27 august, în timpul manifestațiilor cu ocazia Zilei Independenței RM.

Calificăm acțiunile poliției drept o încălcare flagrantă și sfidătoare a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forței și a Armelor de foc de către forțele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU cu privire la prevenirea infracțiunilor și tratamentul legal al infractorilor din Havana, 07.09.1990 și anume: „Întru dispersarea întrunirilor ilegale dar non-violente, organele de asigurare a ordinii de drept trebuie să evite orice folosire a forței și mijloacelor speciale, restricționând aplicarea forței doar la minimul posibil”.

Amnesty International Moldova, în baza „Ghidului de Standarde al Amnesty International cu privire la principiile de bază privind aplicarea forței și a armelor de foc de către forțele de asigurare a ordinii publice„ califică acțiunile poliției din data de 27.08.2016 drept încălcări atât ale bunelor practici internaționale, cât și ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Aplicarea mijloacelor speciale este inadmisibilă în cadrul protestelor non-violente. În acest context solicităm MAI, Procuratura Generală și toate autoritățile competente să cerceteze minuțios, obiectiv, imparțial și în termen cât mai restrâns toate abuzurile menționate, comise de către lucrătorii poliției în data de 27.08.2016 în PMAN, inclusiv dacă aceste abuzuri au avut loc la comanda superiorilor și să facă publice rezultatele anchetei, precum și pedeapsa aplicată pe acest caz.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/felicitari-draga-republica-moldova-la-25-de-ani-de-independenta-ai-si-mai-putine-drepturi/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19