Fostul prim-ministru Valeriu Muravschi consideră că Republica Moldova a ratat o mare șansă în perioada anilor 2009-2012 de apropiere de Uniunea Europeană. În opinia sa, dacă s-ar fi mers din start așa cum s-a promis, posibil, după 2020-2025, Republica Moldova avea șansa să se integreze în Uniunea Europeană, transmite IPN.
„Acum ca să revină aproape trebuie să vină alte formațiuni politice la putere, cu alte viziuni, mai tineri, desigur, care n-au fost implicați în toate procesele acestea negative; oameni cu alt nivel de inteligență. Desigur, fără sprijinul Uniunii Europene ne va fi foarte greu să schimbăm lucrurile. Și, în primul rând, eu aș spune că, cu toate problemele pe care le are România, România trebuie să se implice, să încerce să ne ajute”, a declarat fostul premier într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.
Valeriu Muravschi mizează cel puțin pe o parte din cetățenii moldoveni care sunt plecați în Occident. Potrivit lui, măcar o parte din ei, dacă s-ar întoarce, ipotetic, vreo 25%, ar fi mult mai ușor să fie schimbate lucrurile în țară. „Și eu spun așa nu numai de aceea că am fost prim-ministru, am și eu un interes mercantil, mă gândesc și eu cândva, posibil când n-o să mai fiu, măcar unii dintre nepoții mei să se întoarcă. În caz contrar, dacă se mai prelungește cinci, șapte, opt ani la noi situația actuală, Republica Moldova rămâne depopulată absolut”, menționează fost premier.
Valeriu Muravschi susține că dacă n-ai imunitate contra puterii, ea te corupe, pierzi contactul cu realitatea, cu grijile oamenilor, cu problemele lor cotidiene. „În jurul guvernanților se formează întotdeauna o gașcă. Gașca asta în majoritatea cazurilor are și interese obscure, meschine, personale. Asta a fost cam în tot timpul în acești 26 de ani. Actuala guvernare nu se poate plânge că n-are experiență sau n-are de unde lua experiența aceasta”, a opinat fostul premier.
Referindu-se la fraudele din sistemul bancar, ex-premierul a remarcat că este un dezastru. Potrivit lui, până la începutul anilor 2000, sistemul bancar era unicul sistem relativ funcțional – se dezvolta, încerca să asigure economia cu resurse financiare. În opinia sa, nu este nicio justificare la ceea ce s-a întâmplat și cum au încercat guvernele respective să acopere așa-numitele găuri negre din sistemul bancar.
Întrebat ce-i lipsește astăzi economiei moldovenești ca să fie funcțională, Valeriu Muravschi a declarat că trebuie schimbat totul. În opinia sa, cât timp nu vine o altă clasă politică, alte partide, acest lucru nu se va reuși. Fostul premier își vede viitorul numai în cadrul procesului de integrare și apropiere cu Uniunea Europeană.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…