Pandemia de Coronavirus (COVID-19) a fost tema celor mai multe dezinformări distribuite în rețelele sociale, dar și de unele portaluri în luna martie 2020. Utilizatorii rețelelor sociale au fost „atenționați” că hoții umblă pe la casele oamenilor sub pretextul că sunt medici și vin sa dezinfecteze casele, iar orășenii – să nu deschidă noaptea geamurile deoarece autoritățile pulverizează dezinfectanți. Aceste informații false, la fel ca și speculațiile că Ambasadorul SUA a fost evacuat din Moldova, iar armata americană și NATO „invadează” Europa sub pretextul pandemiei, amplifică panica în societate.
Falsa dezinfecție
Luna trecută în rețelele sociale a fost promovat intens un mesaj fals care atenționa oamenii să nu deschidă ușile nimănui, deoarece umblă hoți care se prezintă drept medici care ar veni să dezinfecteze casele, dar în realitate vor să-i jefuiască. În mesaj se spunea că anunțul ar veni de la poliție, însă reprezentanta Inspectoratului General de Poliție (IGP) declară că acest mesaj este fals, iar persoanele implicate vor fi identificate și sancționate.
Tot luna trecută, în rețeaua Viber a fost distribuit masiv un alt mesaj fals, prin care oamenii erau atenționați să închidă noaptea geamurile, deoarece elicoptere vor pulveriza dezinfectant deasupra orașului Chișinău. Acest fals a fost distribuit în mai multe orașe din alte țări: Ucraina, Georgia, Armenia ș.a.
În rețelele sociale a fost viral și un mesaj fals că, din cauza pandemiei cu COVID-19, elevii și studenții care au fost trimiși în vacanță vor recupera orele pe parcursul verii. În articolul publicat pe un site obscur este inclus un citat fals, atribuit fostului ministru al Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici. Ulterior, în spațiul public a apărut un demers fals, datat cu 1 aprilie 2020, în care se spune despre recuperarea orelor din semestrul II al anului de studii 2019-2020, începând cu data de 01.09.2020. În realitate, structura anului școlar 2019-2020 nu a fost modificată.
Starea de urgență a amplificat numărul falsurilor
La scurt timp după ce autoritățile moldovenești au anunțat instituirea stării de urgență, unele surse media de orientare editorială pro-PSRM au publicat știri în care anunțau că personalul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău și cetățenii americani sunt evacuați din R. Moldova, iar Ambasadorul SUA ar fi părăsit țara cu o zi înainte de instituirea stării de urgență. În realitate, angajații care nu dețin funcții cheie în misiunile diplomatice americane din toate statele afectate de COVID-19, dar și personalul Corpului Păcii din SUA au fost evacuați. Însă Ambasadorul Dereck J. Hogan, dar și majoritatea personalului Ambasadei, nu au fost evacuați.
O altă dezinformare este că „pe timp de pandemie, forțele americane și NATO au invadat Europa”. În unele țări europene, inclusiv în R. Moldova, într-adevăr au fost mobilizate poliția și armata pentru menținerea ordinii publice, dar și pentru a impune respectarea regimului de carantină, însă nu este vorba de forțe militare străine. Iar exercițiul NATO Defender Europe-20, care urma să aibă loc în 2020 în mai multe țări UE, a fost contramandat în legătură cu pandemia COVID-19.
Falsa scrisoare către UE
Mai multe portaluri care promovează PSRM au scris că fosta prim-ministră Maia Sandu a solicitat Uniunii Europene „instituirea unui embargo motivat politic” la exportul produselor agricole moldovenești. Pentru a fi mai credibile, site-urile au atașat și o scrisoare în limba engleză care ar fi fost trimisă Comisarului European pentru Comerț, Phil Hogan. În realitate, o astfel de scrisoare nu a existat niciodată. Atât Maia Sandu, cât și Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, dar și alți oficiali europeni, au scris că este vorba de o dezinformare.
Dezinformări distribuite de jurnaliști, fără a fi verificate
Tot în luna martie, în rețelele sociale a redevenit viral un articol vechi din 2018, care anunța că „în Olanda a fost testată rețeaua de telefonie mobilă 5G, iar sute de păsări au murit imediat”. Acest fals a fost preluat și de unii jurnaliști care nu au verificat autenticitatea informației. De fapt, cercetătorii afirmă că nu există nicio legătură între testul 5G care a avut loc o singură zi în iunie 2018 și moartea păsărilor care s-a întâmplat în octombrie 2018, iar autopsia păsărilor a arătat că acestea au pierit din alte motive sau au fost otrăvite.
În luna martie, a fost pe larg mediatizată o informație falsă, precum că au fost impuse noi condiții de depunere a actelor pentru redobândirea cetățeniei române, iar asta îi va afecta pe zecile de mii de moldoveni care au depus dosarele. În realitate, modificările au fost adoptate pentru a stopa obținerea cetățeniei române în mod fraudulos și se referă la cetățenii din alte țări care deseori prezentau acte false, fiind vorba de alte țări decât R. Moldova.
Un subiect al dezinformărilor în luna martie a vizat salariile judecătorilor moldoveni. Președintele Igor Dodon a declarat că „judecătorii au salarii mult mai mari față de cel al șefului statului și de două ori mai mari decât ale deputaților”. Această declarație a fost intens mediatizată de presă. În realitate, salariul unui judecător de la instanța de fond este cu doar circa o mie de lei mai mare față de salariul președintelui țării și cu două mii de lei față de salariul lunar brut al unui deputat sau ministru.
Ești om cu rațiune, gândește și analizează!
Stopfals.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…