Falşii acţionari şi adevăratul miliard: cum, unde şi de cine a fost luată decizia de a scoate 1 miliard de dolari din Moldova

Deciziile principale privind scoaterea din sistemul bancar moldovenesc a miliardului de dolari se luau la 500 de kilometri distanţă de Chişinău, la Kahovka în Ucraina, se spune într-o investigaţie a Newsmaker.md

Anume acolo pe 26 noiembrie 2014 a avut loc adunarea a 7 acţionari de la Banca Socială, care au legalizat operaţiunile calificate în prezent drept escrocherie.

Aşa zişii acţionari nici nu suspectau în ce fărădelege erau parte – spre deosebire de guvernul de atunci al Republicii Moldova, care prin decizii secrete a oferit băncilor cu probleme un ajutor financiar.

Escrocheria financiară care a dus faima Moldovei în lumea întreagă, era planificată din timp. Potrivit raportului Kroll, într-o singură zi – 8 mai 2013, 5 cetăţeni ucraineni şi 2 cetăţeni ruşi au devenit acţionari la Banca Socială, plătind fiecare pentru acţiuni câte 650-660 de mii de euro.

La adunarea acţionarilor din Kahovka a fost luată decizia de a o împuternici de preşedintele de atunci al Băncii Sociale, Natalia Rahuba să încheie un contract de cesiune cu compania britanică Fortuna United LP. Directorii de faţadă ai companiei sunt balticii Victoria Zirnelite şi Remijius Miklauskas – au refuzat să numească numele adevăraţilor proprietari ai companiei. Fortuna United LP a acceptat să devină garant în cazul a cinci credite mari care au fost eliberate în ajun ( pe 25 şi 26 noiembrie 2014) de Banca Socială.

Companiile menţionate au primit în perioada 2010-2014 credite la Banca Socială, Unibank şi Banca de Economii. Toate companiile, cu excepţia Contrade SRL şi Davema Com SRL luau credite în toate cele trei bănci, care potrivit raportului Kroll erau controlate de omul de afaceri, preşedintele Consiliului de Administrare şi actualul primar de Orhei, Ilan Shor.

Legătura lui Ilan Shor cu băncile care au falimentat este redată în raportul Kroll. Printre acţionarii şi membrii Consiliilor de Administraţie ale celor trei bănci se numărau persoane de încredere sau actualii colaboratori şi companiile omului de afaceri. Printre aceştia se numără jurnaliştii Margarita Ţvik şi Vladimir Novosadiuk, Nani Abaşidze, Veaceslav Lupov, Maria Ţuguleak şi soţul acesteia Sergiu Albot, preşedinta Federaţiei de Tenis, Marina Tauber, ex-preşedintele Republicii Moldova Petru Lucinschi, un vechi prieten al familiei Shor, compania Klassika Asugurări şi Klassika Force, administratorul principal al soţiei lui Ilan Shor, interpretei Jasmin, Lilia Plescacevscaia şi fiica ei Iana Gaidaciuk, ex-directorul Serviciului Vamal şi actualul consilier al primarului de Orhei, Viorel Melnic.

detalii pe  National.MD

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago