Recent președintele Igor Dodon a declarat că „judecătorii au salarii mult mai mari față de cel al șefului statului și de două ori mai mari decât ale deputaților”, mustrându-i online pe magistrați. Declarațiile generalizatoare ale șefului statului sunt eronate, iar afirmația că magistrații primesc salarii duble față de deputați este un fals. Astfel, salariul unui judecător de la instanța de fond este mai mare cu doar circa o mie de lei față de salariul președintelui țării și cu două mii de lei față de salariul lunar brut al unui deputat sau ministru.
Igor Dodon a vorbit despre salariile judecătorilor în emisiunea „Președintele Răspunde”, care este înregistrată și publicată pe pagina sa de Facebook. Printre subiectele discutate, șeful statului a vorbit și despre salariile magistraților moldoveni. El a declarat că „salariile pentru judecători sunt destul de mari, comparativ cu alte categorii de salariați”, iar un magistrat de la Curtea Supremă de Justiţie ar ridica, lunar, până la 34.000 de lei, judecătorii de la Curtea de Apel(CA), în medie, 30.000 lei, iar cei de la judecătoriile teritoriale – până la 25.000 de lei. „Aceste salarii sunt mult mai mari decât cel al președintelui, premierului, deputaților și cu mult mai mari decât salariile medicilor…Unii au salarii de două ori mai mari decât un deputat. Noi așteptăm de la voi tot rezultate, oamenii așteaptă justiție corectă, cu așa salarii”, a spus Igor Dodon, etichetându-i pe magistrați „baroni”.
Cum se calculează salariul unui judecător?
Începând cu anul 2014, judecătorii erau remuneraţi conform Legii privind salarizarea judecătorilor și procurorilor, iar salariul acestora era recalculat anual, în funcţie de cuantumul salariului mediu pe economie. La 23 noiembrie 2018, Parlamentul a adoptat Legea nr. 270 cu privire la sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, iar salariul oricărui angajat din sectorul bugetar se calculează conform unei valori de referinţă stabilită pentru fiecare funcţie. Astfel, pentru judecători şi procurori valoarea de referinţă este de 2.500 de lei, iar pentru magistrații de la Curtea Constituţională (CCM), CSJ şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) – de 2.600 de lei. Această valoare se înmulțește cu un coeficient de salarizare stabilit în funcție de vechimea în muncă.
Bunăoară, un judecător cu vechimea în muncă de până la 6 ani are indicatorul de 8,26. În rezultatul acestui calcul, cuantumul lunar al salariului brut al acestui judecător este de 20.650 de lei. După ce sunt scoase toate impozitele, judecătorul ridică un salariu net puțin mai mare de 16 mii de lei.
În urma reformei salariale, salariul net al unui judecător de la Curtea de Apel cu cea mai mică experienţă (de până la 15 ani) atinge 19.621 de lei.
Însă un judecător de la CSJ cu cea mai mică experienţă (peste 16 ani) are salariul net de 25.087 de lei.
Judecătoare de la instanța de fond: „Salariul meu la card este de 16.400 de lei și niciodată nu am primit adaosuri”
Livia Mitrofan, judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, este indignată de declarațiile președintelui țării, menționând că salariul său, ca și judecătoare începătoare, este mult mai mic decât cel vehiculat de Igor Dodon. „Am o experiență de până la 5 ani și salariul meu la card este de 16.400 de lei. Noi nu beneficiem de sporuri și de premii, chiar dacă legea permite”, a precizat magistrata pentru portalul Stopfals.md
Salariul judecătorului versus salariul deputatului
Șeful statului a uitat să menționeze că și salariile deputaților au fost majorate recent. După aceeași modalitate de calcul, vedem că diferența dintre salariul brut al deputatului și cel al unui judecător începător este de doar două mii de lei. Potrivit articolului 10 din Legea bugetului de stat pentru anul 2020, valoarea de referință pentru stabilirea salariului președintelui RM, al deputaților și miniștrilor este 1.300. Această cifră se înmulțește cu 15, care este coeficientul de salarizare a funcției de președinte al RM. Prin urmare, cuantumul salariului lunar brut al președintelui țării este de 19.500 de lei. Coeficientul de salarizare pentru deputați și miniștri este de 13,94, astfel că salariul brut al unui deputat sau ministru este de 18.122 de lei.
Portalul Stopfals.md a solicitat de la câțiva judecători, sub protecția anonimatului, fișele salariale.
Colaj
Dacă sunt extrase impozitele, vedem că în realitate, salariile judecătorilor sunt mai mici față de sumele anunțate de Igor Dodon.
Colaj
Ion Guzun: „Igor Dodon a exagerat cu 7-8 mii de lei. Are loc o campanie de denigrare a sistemului judecătoresc”
Ion Guzun, consilier juridic în cadrul Centrului de Resurse din Moldova (CRJM), afirmă că Igor Dodon a majorat sumele reale cu 7-8 mii de lei. În opinia lui, în ultimul timp se încearcă denigrarea sistemului judecătoresc prin diferite atacuri: „Este o consecință a mai multor acțiuni direcționate împotriva sistemului judecătoresc, dar, în special, a actualei componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. La 13 martie va avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor și se dorește declanșarea unei proceduri de revocare a membrilor CSM”.
CRJM a publicat o analiză în care explică cum noua legislaţie cu privire la remunerarea în sectorul bugetar a influenţat salariile judecătorilor. Spre deosebire de legislaţia precedentă, care nu permitea sporuri lunare la salariul judecătorului, noua lege introduce astfel de sporuri pentru grad ştiinţific sau didactic sau pentru deţinerea titlurilor onorifice. Aceste sporuri lunare variază între 100 şi 500 de lei. Ca şi legea veche, noua lege prevede că salariaţii bugetari (inclusiv judecătorii şi procurorii) pot primi premii unice, care nu pot depăşi salariul de bază lunar al persoanei premiate.
Presa s-a întrecut în titluri senzaționale
Mai multe portaluri au preluat integral declarațiile lui Igor Dodon. Portalurile Ntv.md, Kp.md, Bloknot-moldova.md, Știri.md, Unimedia.info l-au citat în știri pe șeful statului, fără a insera opinia CSM sau a unor magistrați.
Mariana Jacot,
Stopfals.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…