Actualul ministru al Justiţiei, Fadei Nagacevschi, spune că fostul ministru, Olesea Stamate, ar fi încălcat grav legea atunci când a evitat să trimită Consiliului Superior al Procurorilor lista celor patru candidaţi preselectaţi la funcţia de procuror general şi că un ordin de anulare a rezultatelor acelui concurs nu există, în pofida faptului că Olesea Stamate a anunţat un asemenea lucru. Astfel, Fadei Nagacevschi spune că legea îl „obligă” să recunoască rezultatele acelui concurs şi să trimită acea listă, cu cei patru candidaţi preselectaţi, către Consiliul Superior al Procurorilor. „Cred că o voi face chiar astăzi”, a declarat Nagacevschi în cadrul unui briefing de presă.
Ce ţine de reforma justiţiei, ministrul spune că va trimite cât mai curând Comisiei de la Veneţia un concept al reformei şi că politicienii nu trebuie să se implice în această reformă.
Acesta a mai subliniat că „sunt foarte mulţi oameni oneşti în justiţie” şi că „nu poţi face o reformă reală fără să ai sprijinul oamenilor oneşti din sistem”.
Amintim că pentru alegerea unui procuror general, a fost organizat un concurs, cu o comisie formată din diverşi experţi, inclusiv unul internaţional. În urma concursului patru persoane a fost preselectate: Crîşmaru Oleg, Gribincea Vladislav, Soltan Veaceslav, Stoianoglo Alexandr.
La 6 noiembrie, ministrul Justiţiei a anunţat că va emite un ordin prin care va anula rezultatele concursului pentru funcţia de procuror general, din cauza că un membru al comisiei a votat disproporţionat, defavorizând vizibil unii candidaţi, dar şi din cauza că după anunţarea rezultatelor au apărut noi informaţii despre unii candidaţi.
Drept urmare, Guvernul, prin asumare de răspundere, a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la Procuratură. Modificările prevăd ca prim-ministrul să delecteze cel puţin doi candidaţi şi să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor.
Partenerul de coaliţie, PSRM, a declarat că este categoric împotriva acestei modificări, subliniind că, prin acest pas, Maia Sandu „încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului”. Acest lucru s-a şi întâmplat la 11 noiembrie, când PSRM şi PD au votat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, iar peste două zile au votat noul Guvern condus de Ion Chicu, fost ministru al finanţelor în timpul guvernării democraţilor şi fost consilier al preşedintelui Igor Dodon (până la numirea în funcţia de prim-ministru).
sursa: tvrmoldova.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…