Select your Top Menu from wp menus

Extinderea UE s-ar putea confrunta cu noi eșecuri, pe fondul unei prezențe eurosceptice mai mare în Parlament

Un parlament european mai polarizat ar putea îngreuna adoptarea legislației UE cu privire la abordarea unor teme precum cele legate de climă, de imigrație sau strategia industrială și apărare.

Diviziunile în interiorul și între partidele de dreapta ar putea, totuși, să le limiteze capacitatea de a-și afirma influența, sugerează unii analiști pentru CNBC.

Parlamentul european a fost, în trecut, condus de o majoritate puternică de partide de centru, care de obicei votează împreună când vine vorba de temele supuse votului. Dar o coaliție condusă de PPE ar putea depinde acum de sprijinul conservatorilor și reformiștilor europeni de dreapta (ECR) pentru a adopta o anume legislație.

Armida van Rij, cercetător senior în cadrul thinktank-ului Chatham House a declarat pentru CNBC că influența extremei drepte „se face deja simțită” în UE, dar că ar putea avea drept rezultat schimbări de politici sau o anumită „frână” în noul Parlament.

Imigrare

Imigrația va rămâne pe primul loc și în centrul agendei politice a viitorului Parlament, partidele de dreapta urmând să pledeze pentru o securitate sporită a frontierei și o poziție mai dură cu privire la sosirile din afara UE.

Cu toate acestea, aplicarea unei asemenea legislații se va lovi de diviziunile între nord și sud cu privire la cea mai credibilă strategie.

„Deși există un consens cu privire la necesitatea de a reduce imigrația din țări terțe în blocul comunitar, dezacordurile cu privire la mecanismul prin care s-ar putea realiza lucru vor persista”, au scris analiștii Verisk Maplecroft Mario Bikarski și Laurent Balt într-un raport de cercetare.

Agenda verde

Politicile climatice, care au fost deja supuse unei presiuni pe fondul unei crize a costului vieții și al unei creșteri economice destul de slabe, s-ar putea confrunta cu noi voturi contra.

Adoptarea „Green Deal” – programul emblematic al UE de neutralitate a emisiilor de carbon – este acum expusă unui „risc real”, potrivit lui van Rij, Parlamentul renunțând sau „atenuând” unele propuneri pentru a liniști dreapta politică.

Politica agricolă va renunța și ea la unele restricții după seria de proteste ale fermierilor de la începutul acestui an. Între timp, planurile de aplicare a interdicției privind vânzarea de noi vehicule cu motor cu ardere internă până în 2035 ar putea fi, de asemenea, abandonate, au spus analiștii.

Pe de altă parte, blocul comunitar ar putea să-și schimbe focusul de la energia regenerabilă către susținerea aprovizionării cu energie mai ieftină, susținând planuri pentru construirea mai multor centrale nucleare sau încurajând fracking-ul (fracturarea hidraulică), scriu analiștii Citi.

Sprijinul pentru Ucraina

Sprijinul pentru Ucraina va fi un subiect fierbinte, de asemenea, pe fondul legăturilor dintre unele state membre ale UE cu Rusia.

Europarlamentarul olandez Dorien Rookmaker, a declarat pentru CNBC că nu se așteaptă să vadă o schimbare de poziție în viitorul Parlament, adăugând că „cred că este în interesul Europei să mențină pacea pe continent”.

Cu toate acestea, problema apărării europene – și a modului în care este finanțată – va fi un subiect fierbinte, în special pe fondul discuțiilor despre un buget comun de apărare al UE.

„Unele dintre partidele de extremă dreaptă și extremă stângă din Europa au legături strânse cu Rusia și China, ceea ce le-ar putea face să obstrucționeze mai multe cheltuieli pentru apărare”, au scris analiștii Citi. „Dar [ei] se opun, de asemenea, influenței SUA în Europa, ceea ce i-ar putea face să susțină o arhitectură de apărare mai concentrată pe resurse europene.”

Strategia industrială

Strategia industrială a UE s-ar putea schimba pe măsură ce blocul comunitar dorește să își crească independența industrială- renunțand atât la proiecte cu aliatul său apropiat SUA cât și cu partenerul comercial-cheie China.

Blocul va continua probabil să se concentreze pe industriile sale de înaltă tehnologie și ecologice și luând o poziție dură față de importurile din China.

„Este probabil ca viitoarea Comisie și Parlamentul să continue tendința de protecționism și intervenție sporită în industriile strategice, deși UE va rămâne o economie deschisă, dependentă de comerț”, au scris ei.

Extinderea UE

De asemenea, extinderea UE s-ar putea confrunta cu noi eșecuri, pe fondul unei prezențe eurosceptice mai mare în Parlament.

„Politica UE în ceea ce privește extinderea va rămâne în vigoare pe hârtie, dar voința politică slabă și politica internă de tip naționalist din multe state membre vor împiedica probabil acceptarea de noi membri în timpul mandatului viitoarei Comisii”, au spus Bikarski și Balt.

„Acest lucru, împreună cu progresul lent în negocierile de aderare cu toate statele candidate, înseamnă că UE ar putea rămâne un bloc de 27 de membri până în 2029”, au adăugat ei.

Totul depinde de modul în care „extrema dreaptă se va organiza pentru a-și afirma influența”, a adăugat van Rij de la Chatham House, într-o discuție telefonică.
sursa: hotnews.ro