Extinderea categoriilor de cetățeni care ar putea să exercite profesia de avocat nu este justificată, iar proiectul de lege prin care parlamentarii intenționează să ajungă avocați fără a susține examenul de avocatură, ar afecta breasla. Declarații în acest sens au fost făcute de către Ion Dron, președintele Centrului de Inițiative şi Monitorizare a Autorităților Publice, în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la postul public Radio Moldova, transmite IPN.
Ion Dron consideră că este necesar ca legiuitorii să revadă şi dreptul foștilor procurori și judecători de a profesa avocatura fără a susține examenul. „Sunt statistici neoficiale, care arată că majoritatea avocaților reținuți pentru infracțiuni de corupție sunt foști judecători, procurori sau polițiști. Judecătorii demiși din sistem pentru incompetență profesională intră automat în posesia licenței de avocat. Şi chiar dacă Uniunea Avocaților se opune, ei se adresează în instanță şi sunt repuși în drept de către foștii colegi”, a spus avocatul.
Ion Dron optează pentru impunerea unei vârste limită pentru profesarea unor funcții în domeniul justiției, pentru ca să se evite angajarea persoanelor incompetente.
Ion Dron mai spune că în Republica Moldova există o „inflație de cadre” în avocatură. „Sunt peste trei mii de avocați, iar mulţi nu au de lucru. În condițiile când cetățenii consultă Internetul pentru ca să-şi pună singuri diagnoza, pentru că nu au bani să meargă la medic, nu vor avea bani pentru avocați. Cunosc mai multe cazuri când avocații au renunțat la licență şi au plecat să-şi câștige existenta, muncind la negru în afara ţării”, a subliniat președintele Centrului de Inițiative şi Monitorizare a Autorităților Publice.