Select your Top Menu from wp menus

Experții ANSA recomandă prudență la procurarea produselor destinate mesei de Paști

Photo Credit To foto simbol

Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au formulat o serie de recomandări privind procurarea produselor pentru masa de Paști, transmite MOLDPRES.

Aceștia au atenționat consumatorii să procure produsele alimentare doar din locuri special amenajate şi autorizate, care au fost supuse controlului sanitar-veterinar.

La procurarea cărnii, consumatorii trebuie să știe că aceasta trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roșu închis. Un simplu test îi poate ajuta pe cumpărători să stabilească dacă carnea este proaspătă. Astfel, în urma apăsării cu degetul aceasta trebuie să revină la forma inițială și să nu aibă suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Termenul de valabilitate al cărnii trebuie să fie inscripționat de către producător pe etichetă. Pentru carnea proaspătă, vânzătorii trebuie să prezinte la cerere certificatul veterinar unde este indicată data sacrificării și termenul de valabilitate a cărnii sau în cazul piețelor agroalimentare – expertiza sanitar-veterinară.

Cei care procură cozonac trebuie să citească cu atenție informația de pe eticheta produsului, data fabricării, termenii de valabilitate și să verifice ingredientele utilizate și condițiile de păstrare.

Un alt produs nelipsit de pe masa de Paști sunt ouăle. Consumatorii trebuie să evite cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. Totodată, la spargere, ouăle nu trebuie să aibă albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul. Ouăle pot fi consumate în cel mult 28 de zile de la data ouatului, care este indicată pe produs.

Specialiștii ANSA au mai recomandat consumatorilor să nu procure vopsea pentru ouă cu ambalaj nemarcat sau neambalată, deoarece aceasta poate fi vopsea tipografică sau textilă și poate prezenta pericol pentru sănătate din cauza conținutului de compuși toxici. 

În prezent, pe piață apar mai multe legume timpurii, cum ar fi ridichea roșie, varza, diverse soiuri de salate, ceapa verde, castraveți, iar la procurarea acestora consumatorii trebuie să se asigure că produsele sunt inofensive.

Pentru a elimina riscurile toxiinfecțiilor alimentare, consumatorii sunt atenționați să nu procure alimente cu termen de valabilitate expirat, să păstreze alimentele conform instrucțiunilor producătorului și să țină cont de indicațiile producătorului privind congelarea, decongelarea și pregătirea bucatelor.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/expertii-ansa-recomanda-prudenta-la-procurarea-produselor-destinate-mesei-de-pasti/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19