Select your Top Menu from wp menus

Experţi independenţi îşi prezintă constatările finale despre realizarea Foii de parcurs

Circa jumătate dintre reformele asumate de Guvern conform Foii de parcurs (privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE) au fost realizate fără deficienţe. 28% dintre ele au fost realizate cu deficienţe , iar circa 17% nu au fost realizate. La această concluzie au ajuns experţii Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Centrului Analitic „Expert-Grup” şi Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) care au realizat raportul final de monitorizare a Foii de parcurs, transmite IPN.

Potrivit experţilor, cele mai mari restanţe rămân reforma Centrului Naţional Anticorupţie, faptul că  nu a fost adoptat un nou Cod al audiovizualului, derularea lentă a anchetei privind fraudele depistate în sistemul bancar în 2014, procesul lent de reformă a BNM şi eşecul la negocierea celui mai avantajos preţ de furnizare a energiei electrice.

Printre principalele realizări înregistrate sunt menţionate: promulgarea legilor cu privire la procuratură şi a pachetului de legi cu privire la integritate, reorganizarea sistemului instanţelor judecătoreşti şi optimizarea controalelor de stat pentru întreprinderi.

La realizări este menţionată şi adoptarea Strategiei de atragere a investiţiilor şi promovare a exporturilor 2016-2020, iniţierea procesului de reformare a sectorului bancar prin alinierea la principiile Basel 3, „dezgheţarea” procesului de negocieri privind un potenţial program cu FMI, iniţierea reformei administraţiei publice, şi procesul relativ transparent şi inclusiv de selectare a Guvernatorului BNM şi a membrilor Consiliului de Supraveghere.

Totodată, experţii atenţionează asupra faptului că Guvernul în cadrul propriei evaluări a Foii de parcurs a operat cu cifra de 82 de acţiuni, în locul celor 69 incluse în document. Cele 12 acţiuni suplimentare au rezultat din dezagregarea unor acţiuni şi evaluarea separată a sub-acţiunilor, fapt ce a influenţat rezultatul final raportat de către Guvern.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/experti-independenti-isi-prezinta-constatarile-finale-despre-realizarea-foii-de-parcurs/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19