Categories: EconomicPoliticȘtiri

Experţi: FMI, salvarea economiei naţionale

Unica soluţie a ieşirii ţării noastre din criza financiară în care se află este semnarea unui nou memorandum cu Fondul Monetar Internaţional. Însă se pare că acest lucru nu se vrea la nivel de clasă politică. Motivul este simplu, nu se doreşte implementarea reformelor şi se vrea menţinerea haosului, pentru că doar aşa, unii politicieni îşi mai pot îngrăşa economiile tenebre. Opinia a fost exprimată de către mai mulţi experţi economici, în cadrul emisiunii ”Politica” de la TV7.
Fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa afirmă că Moldova se află într-o criză acută. Totodată, el nu neagă că în prezent se mai pregăteşte atacul asupra altor bănci, ceea ce ar putea duce la situaţia celor trei bănci lichidate. ”Moldova este acum ca o corabie care pluteşte pe valuri, însă vasul a devenit deja un pericol economic. Unica soluţie este semnarea unui document cu FMI, care nu mai există din 2013. Atunci, acest proces a fost împiedicat de Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat. Să vedem acum ce va decide cetăţeanul Plahotniuc. Pentru a se impune semnării unui astfel de docuemnt, Plahotniuc a demis trei guverne şi a forţat guvernatorul BNM să plece cu câteva zile înainte de a veni FMI. Să vedem ce va face acum, poate demite iarăşi Executivul ca să împiedice venirea diplomaţilor străini”.

Alţi experţi spun despre faptul că, deocamdată, Moldova nu va putea accesa nici banii din partea României. ”Guvernul României a spus clar că una din condiţii pentru a accesa fondurile lor este alegerea unui guvernator. Nu cred că în două luni se reuşeşte acest lucru. Şi pentru începerea discuţiilor cu FMI este nevoie d eun şef la BNM, să vedem cum se reuşeşte”, susţine expertul financiar, Sveatoslav Mihalachi.

Pe de altă parte, alţi invitaţi afirmă că între timp, unele bănci ar putea aduce noi pierderi şi nu vor putea fi trase nici la răspundere. ”Potrivit legislaţiei, în timpul cât nu există un guvernator BNM, instituţiile bancare pot face ce vor. Şi culmea este că nu pot fi atrase la răspundere. Mai mult, în această perioadă, băncile pot contesta şi deciziile emise de BNM, ceea ce s-a şi întâmplat deja”, spune expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Iar expertul economic, Viorel Gârbu consideră că instituţiile de stat, reieşind din criza în care ne-am pomenit trebuie să mai strângă cureaua, lucru care iarăşi, nu se întâmplă. ”Văzând în ce criză financiară ne aflăm, instituţiile de stat trebuie să-şi ţină sub control cheltuielile. Noi ce vedem acum, la unele instituţii mai apar vicepreşedinţi şi alţi şefi de direcţii, în loc aceşti bani să fie gestionaţi cu grijă”.

Amintim că potrivit ministrului Economiei, Octavian Calmâc, o misiune a FMI este aşteptată la Chişinău până la finele lunii februarie, atunci când urmează să înceapă noi discuţii privind unui memorandum de finanţare pentru ţara noastră.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago