Candidata Partidului „Șor” la funcția de primar de Bălți, deputata Marina Tauber, a acuzat, într-un briefing, guvernarea PAS de faptul că a transformat Comisia Electorală Centrală în „bâtă politică într-un nou stat dictatorial”. Experții intervievați de Radio Chișinău afirmă că cerința excluderii din cursă a Marinei Tauber amintește de practicile nocive ale guvernării oligarhice, transmite Radio Chișinău.
Cu referire la decizia CEC, care cere excluderea din cursa electorală, Marina Tauber, a declarat că este una abuzivă, care fură „viitorul luminos” al bălțenilor. Deputata a acuzat guvernarea de faptul că își subordonează instituțiile statului și a declarat că va ataca decizia CEC în instanță. Marina Tauber nu a exclus că formațiunea sa ar putea organiza proteste în masă.
„CEC a devenit oficial un instrument de presiune, bâtă politică într-un nou stat dictatorial, în frunte cu Maia Sandu. Decizia CEC este demnă de Cartea Recordurilor ca cea mai neinspirată și ilegală măsură, decizie care îi va costa foarte scump. Suntem determinați să mergem până la capăt, în primul rând vom obține dreptate prin instanța de judecată.”
Purtătoarea de cuvânt a șefei statului, Maia Sandu, Sorina Ștefârță a spus pentru Radio Chișinău că Președinția nu comentează declarațiile candidaților în alegeri.
Experții susțin că asupra Partidului „Șor” au planat frecvent suspiciuni de corupție electorală. Însă, recenta decizie a autorităților electorale este una întârziată a spus pentru Radio Chișinău Anatol Țăranu.
„Aduce aminte despre practicile nocive care au fost implementate și folosite de guvernarea oligarhică. Era nevoie să nu se ajungă la acest punct, la această etapă. Problema trebuia să fie soluționată cu mult mai timp înainte. Faptul că s-a ajuns la penalizarea acestui partid doar la această etapă, foarte întârziată vorbește despre ineficiența actului juridic, dar și politic din Rep. Moldova.”
O eventuală excludere a Marinei Tauber, favorita alegătorilor din Bălți, ar putea provoca țării prejudicii de imagine electorală, consideră Anatol Țăranu.
„Eliminarea Marinei Tauber din scrutin va aduce prejudicii imaginii electorale a Rep. Moldova. Ar putea avea loc inclusiv și anumite tensiuni datorită faptului că o parte considerabilă a oamenilor de la Bălți au votat-o pe Tauber. „Lecția Tauber la Bălți” este că toate problemele politice trebuie să fie soluționate la timp.”
Președintele delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere, europarlamentarul Siegfried Mureșan a spus, întrebat de jurnaliști, că instanțele sunt cele care trebuie să-și spună cuvântul în acest caz.
„Autoritățile, fiecare, pe baza competențelor lor, și după aceea instanțele trebuie să vegheze la respectarea legii și să ia deciziile pe baza competențelor pe care le au. Noi, ca oameni politici, suntem în acest caz simpli spectatori și trebuie să veghem la buna funcționare a instituțiilor și a legii.”
Judecătoria Bălți ar urma să examineze astăzi solicitarea Comisiei Electorale Centrale. În cazul excluderii Marinei Tauber, care a câștigat detașat în primul tur de scrutin, la 5 decembrie, în turul doi, ar urma să se confrunte independentul Nicolai Grigorișin și candidatul PAS, Boris Marcoci.
sursa: radiochisinau.md
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…