Experți ai Consiliului Europei: R.Moldova înregistrează rezultate moderate în ceea ce privește investigarea fraudelor și a spălării banilor

Republica Moldova înregistrează rezultate moderate în ceea ce privește investigarea fraudelor și a spălării banilor, inclusiv, confiscarea activelor obținute în mod fraudulos. Este una dintre concluziile celui de-al V-lea raport de evaluare efectuat de către un comitet de experți al Consiliului Europei (MONEYVAL).

Experții subliniază că nu este suficient ca activele să fie confiscate în baza unei hotărâri judecătorești, dar trebuie depuse eforturi pentru a se asigura că aceste active sunt readuse în bugetul de stat.

De asemenea, experții au constatat că nu există suficientă transparență în ceea ce privește adevărații proprietari ai unor companii sau firme. Ei au menționat că unii politicieni se pot ascunde în spatele unor structuri juridice, iar autoritățile statului ar trebui să poată nu doar să identifice aceste persoane, dar și să impună sancțiuni eficiente, proporționale și descurajante împotriva acestor entități juridice.

Experții au identificat lacune și deficiențe în comunicarea dintre instituțiile statului și sectorul privat. În acest sens, ei au recomandat o mai bună conlucrare pentru a raporta mai calitativ tranzacțiile suspecte.

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, recunoaște că legislația națională privind combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului nu funcționează așa cum trebuie.

„Noi tot adoptăm legislația, adoptăm legislația, dar cum se spală banii așa se spală, cum se finanțează diferite activități ilegale, așa se finanțează. De aceea, spuneți-ne, unde trebuie să intervenim noi, în sfârșit, să înceapă să funcționeze legislația?”, a spus Fadei Nagacevschi.

Directorul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco, a informat că a fost elaborată Strategia națională de prevenire și combatere a spălării banilor pentru anii 2020-2024 în care se regăsesc recomandările experților Consiliului Europei.   

„Știm și recunoaștem faptul că presiunea este foarte mare atât la nivel politic cât și la nivel extern. Recunoaștem și ne dăm seama că nu mai este loc de așteptări sau pauze. Eu cred că în timpul apropiat rezultatele vor fi acel mijloc care vor arată că capacitățile de fortificare a tuturor instituțiilor și nu vorbesc doar de Serviciul prevenirea și Combaterea Spălării banilor, vor aduce roadele mult așteptate de autoritățile statului și nu în ultimul rând de cetățeni și mediul de afaceri”, a precizat Vasile Șarco.

Amintim că în 2014 un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar din Republica Moldova. În ultimii ani, potrivit experților, organele de drept din țara noastră nu au avansat în investigarea fraudei bancare de proporții. 

sursa: radiochisinau.md

RadioOrhei

Recent Posts

Raportul de monitorizare al Promo-Lex menționează un caz de utilizare a resurselor administrative la Orhei în contextul alegerilor din 20 octombrie

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional a lansat astăzi…

21 de ore ago

Pentru campania „Europa pentru tine”, Guvernul a cheltuit peste 9,4 milioane de lei

Guvernul a cheltuit pentru campania „Europa pentru tine” , peste 9,4 milioane de lei. Aceste…

22 de ore ago

La Kiev și în capitalele occidentale ar exista convingerea că acțiunile de luptă din Ucraina vor înceta anul viitor

Portalul RBK Ucraina a publicat un amplu articol dedicat situației din Ucraina și posibilelor scenarii…

2 zile ago

La Orhei accidentul în care au decedat două persoane ce erau transportate în remorcă nu îi învață minte pe alții

Câteva persoane erau transportate în remorca unui tractor, în amiaza zilei de astăzi pe strada…

2 zile ago

83 de secții de votare vor fi deschise în raionul Orhei pentru alegerile din 20 ooctombrie. Vezi lista

Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Orhei a aprobat lista secțiilor de votare pentru alegerile din…

4 zile ago