Select your Top Menu from wp menus

Expert polonez, specializat pe spaţiul post-sovietic şi R.Moldova: “Aproape totul în politica moldovenească nu e ceea ce pare”


Piotr Oleksy este unul dintre coautorii analizei în baza căreia Parlamentul European a elaborat recentul raport critic despre situaţia din Moldova.

Într-un interviu acordat portalului Newsmaker, Oleksy a declarat că relaţiile Poloniei cu R.Moldova sunt pozitive, cu excepţia “cazului Kozlovski”.

(Acum câteva luni, autorităţile din Chişinău au constituit o comisie care a învinuit Fondul “Open Dialog”, cu sediul în Varșovia, care este condus de Ludmila Kozlovscki, de legături cu Rusia şi activitate subversivă în Moldova prin finanţarea opoziţiei cu bani proveniţi din fauda bancară. Ulterior, procurorii moldoveni au pornit şi un dosar penal. Asta, în timp ce Polonia a solicitat să nu fie implicată în clarificările de natură politică din R.Moldova.)


Piotr Oleksy, care este unul dintre principalii experţi polonezi pentru Moldova şi procesul politic modovenesc, a declarat că aproape nimic în politica moldovenească nu e ceea ce pare:


„Majoritatea analiştilor, care nu sunt profilaţi pe Moldova, privesc lucrurile din această ţară prin prisma unor clişee. De exemplu, ei cred că printre partidele politice într-adevăr există unele proruse şi altele proeuropene, că vectorul spre România numaidecât înseamnă democratizare etc. De aceea, eu şi colegii mei suntem nevoiţi să explicăm că aproape nimic în politica moldoveneaca nu e ceea ce pare şi totul nu e atât de simplu.
Specific anume pentru Moldova este sisitemul ramificat al relaţiilor de familie, de rubedenie, de clan. Specific e şi faptul că clasa politica, care este strâns sudată cu businessul, ştie foarte bine să exploateze pornirile emoţionale ale cetăţenilor, pentru a rămâne la putere”, a menţionat Oleksy.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/expert-polonez-specializat-pe-spatiul-post-sovietic-si-r-moldova-aproape-totul-in-politica-moldoveneasca-nu-e-ceea-ce-pare/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19