Categories: EconomicSocialȘtiri

Expert: Piața creditelor bancare, în creștere

Piața creditelor bancare a fost cel mai puțin afectată de criză și cel mai rapid a început să-și recupereze pierderile susține expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. În cea mai recentă analiză privind piața creditelor bancare, expertul menționează că în lunile aprilie și mai, soldul creditelor în băncile comerciale din Republica Moldova a scăzut cu 1,1 miliarde de lei, care în luna iunie deja a recuperat jumătate din cădere, înregistrând o creștere de 570 de milioane de lei.

Potrivit economistului, de la începutul anului, piața creditelor bancare este în creștere cu 1,1 miliarde de lei. Altfel spus, creșterea din primele trei luni ale anului a compensat pe deplin scăderea din primele două luni de criză. Mai mult de jumătate din creșterea din acest an se datorează creditelor ipotecare, care în 2020 sau majorat deja cu 570 de milioane de lei. „De fapt, creditele ipotecare sunt locomotiva creșterii pieței creditelor bancare din ultimii trei ani. Ponderea creditelor ipotecare în portofoliul de credite bancare a crescut de la 4% în 2012 la 16,4% în trimestrul II din 2020. În prezent, fiecare al 6-lea leu, oferit sub formă de credit de către bănci, este oferit pentru credite imobiliare”, afirmă expertul.

Veaceslav Ioniță mai menționează că o atenție deosebită merită evoluția creditelor oferite persoanelor fizice, care practică activități antreprenoriale. În prima jumătate a anului 2020, volumul lor a crescut cu 184 de milioane de lei și a ajuns în luna iunie la aproape un miliard de lei, maxima din ultimii patru ani. Aceste tipuri de credite, spune expertul IDIS Viitorul, în 2014 constituiau 1,9 miliarde de lei, dar după criza din 2014 s-au redus până la 700 de milioane de lei la finele anului 2017. În ultimii cinci ani, băncile au creditat masiv persoanele fizice, însă această creditare a fost îndreptată spre credite imobiliare și credite de consum și mai puțin pentru afaceri.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, sunt trei motive de bază, care au permis băncilor să iasă relativ ușor din această criză. Este vorba de înăsprirea reglementărilor BNM aplicate băncilor în ultimii patru ani, care a dus la aceea că băncile au fost mult mai pregătitre pentru această criză decât în perioadele precedente.  De asemenea, este vorba și de amânarea plăților la credite. BNM la începutul crizei a adoptată o decizie fără precedent, prin care a încurajat băncile comerciale să permită amânarea de plată la credite pentru clienții lor. Lucrul acesta a permis băncilor să ajute clienții lor, dar și să mențină portofoliul de credite le un nivel înaltă, fără a înrăutăți calitatea lui.

Totodată, este vorba și de ponderea mare a creditelor oferite persoanelor fizice. Persoanele fizice sunt cei mai buni platnici, rata creditelor neperformante la ei este de 5-7 ori mai mică decât la persoanele juridice și ei continuă să contracteze credite, chiar și pe perioadă de criză. Portofoliul de credite bancare oferite persoanelor fizice a crescut continuu în ultimii zece ani. Ponderea creditelor oferite persoanelor fizice, în totalul creditelor bancare, a crescut de la 10% în anul 2010 până la 35% în prezent. Anume persoanele fizice asigură menținerea și creșterea portofoliul de credite din sistemul bancar.

RadioOrhei

Recent Posts

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

3 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

4 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

4 zile ago

Tentativă de transportare ilicită a 600 000 hrivne din Federația Rusă în Republica Moldova, contracarată de către vameși

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru…

5 zile ago

Bașcana Evghenia Guțul riscă închisoare de până la șapte ani în cazul finanțării ilegale a fostului partid Șor, scos în afara legii

Procuratura Anticorupție a informat, miercuri, 24 aprilie, că finalizat urmărirea penală și a expediat în…

6 zile ago