Select your Top Menu from wp menus

Expert-Grup: Riscurile majore în domeniul bancar încă persistă

Centrul Analitic Independent Expert-Grup a analizat principalele acţiuni de reformare a sectorului financiar-bancar în perioada aprilie-iulie 2016 şi constată întreprinderea mai multor măsuri de stabilizare. Totuşi, specialiştii centrului atenţionează că există restanţe în ceea ce priveşte transparenţa şi calitatea acţionarilor, dezvoltarea instrumentarului de intervenţie al BNM. De asemenea, este menţionat mersul anevoios al investigaţiei privind frauda din sistemul bancar şi returnarea fondurilor deturnate.

Într-o conferinţă de presă la IPN, expertul Dumitru Pântea a spus că printre realizările Guvernului din ultimele luni se pot menţiona îndeplinirea acţiunilor ce ţin de sectorul financiar-bancar din Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare – acţiuni esenţiale pentru reluarea asistenţei financiare externe. Drept dovadă sunt cele două proiecte de legi, unul cu privire la Depozitarul central al valorilor mobiliare şi altul privind redresarea şi rezoluţia băncilor, care, deşi se prezintă a fi destul de complexe şi cu implicaţii majore pentru sectorul financiar, au fost elaborate în termene rapide. Un alt progres notabil a fost anunţul FMI privind înţelegerea la nivel de experţi asupra unui nou acord privind politicile economice şi financiare cu Guvernul.

Totuşi, potrivit expertului, măsurile întreprinse până în prezent nu sunt suficiente pentru asigurarea unui sistem financiar eficient şi nici pentru prevenirea crizelor similare pe viitor. Multe semne de întrebare rămân în jurul calităţii activelor din întreg sectorul bancar, dar şi în ceea ce priveşte situaţia generală la cele mai mari trei bănci care continuă să se afle sub supraveghere specială. De asemenea, nu a fost pe deplin realizată una din principalele recomandări ale FMI, şi anume calitatea şi transparenţa acţionarilor bancari, în condiţiile în care asupra mai multor pachete de acţiuni există dubii în ceea ce priveşte beneficiarii reali.

În vederea continuării şi accelerării ritmului de reforme în sectorul financiar-bancar, Expert-Grup recomandă realizarea deplină şi calitativă a prevederilor ce ţin de sectorul financiar-bancar din Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare, asigurarea unei investigaţii ample şi transparente asupra fraudelor din sectorul bancar, respectarea cerinţelor privind spălarea banilor şi evidenţierea tuturor statelor şi teritoriilor ce nu implementează în legislaţia naţională standardele internaţionale de transparenţă sau sunt calificate ca şi jurisdicţii offshore. Expert-Grup reiterează necesitatea realizării recomandărilor formulate anterior, printre care eliminarea oricăror interacţiuni dintre „companiile offshore” şi băncile comerciale din Moldova.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, directorul executiv la Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a spus că, deşi din partea Băncii Naţionale se simte o dorinţă de a schimba din temelie sistemul bancar, se cere totuşi o mai mare implicare a legislativului pentru promovarea reformelor. Expertul consideră inadmisibil faptul că Parlamentul a plecat în vacanţă fără să adopte în lectură finală mai multe legi necesare pentru redresarea sectorului bancar mai ales în condiţiile de criză în acest domeniu.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/expert-grup-riscurile-majore-in-domeniul-bancar-inca-persista/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19