Categories: PoliticȘtiri

Expert-Grup: Instabilitatea politică – factorul decisiv în stagnarea transparenţei bugetare

Indicele de Transparenţă Bugetară a Republicii Moldova nu a progresat în ultimii ani în mare pate din cauza factorilor politici. Centrul Analitic Independent Expert-Grup a evaluat indicele dat şi a remarcat faptul că Moldova a înregistrat în 2015 un scor de 59 din 100, rămânând neschimbat faţă de nivelul din 2012, ceea ce indică faptul că Guvernul oferă publicului informaţie bugetară limitată. Potrivit experţilor, o mare cauză a stagnării transparenţei bugetare este instabilitatea politică din ultimii ani, care a destabilizat puternic procesul bugetar, transmite IPN.

Tatiana Savva, autoarea analizei efectuată de Expert-Grup, menţionează că acest scor plasează ţara pe locul 27 din 100. La nivel regional, este subliniată avansarea României în topul primelor 10 ţări din lume, faţă de locul 49 în 2012.

Din 2012, Republica Moldova a îmbunătăţit transparenţa publicării Bugetului Aprobat, dar şi a Raportului Anual de Executare a Bugetului de Stat. În acelaşi timp, ţara nu reuşit să progreseze în elaborarea Bugetului pentru Cetăţeni şi a Raportului la Mijloc de An. În ceea ce priveşte nivelul de participare al cetăţenilor, acesta a înregistrat un scor de 20 din 100 posibile, însemnând că Guvernul nu reuşeşte să implice cetăţenii în procesul de elaborare a bugetului.

„Participarea cetăţenilor în procesul bugetar este una foarte slabă, autorităţile neputând să ofere mecanisme de participare, sau neutilizându-le pe cele existente. Astfel, participarea cetăţenilor este limitată la etapa de monitorizare a executării bugetului, şi practic inexistentă la etapa de elaborare, aprobare şi executare a acestuia”, a specificat Tatiana Savva.

O mare cauză a stagnării transparenţei bugetare în Moldova este instabilitatea politică din ultimii ani, care a destabilizat puternic procesul bugetar. În plus, nepublicarea a două din cele mai importante documente bugetare (Bugetul pentru cetăţeni şi Revizuirea la Mijloc de An), comprehensivitatea limitată a documentelor bugetare şi supravegherea slabă a instituţiilor relevante, au fost de asemenea factori care au afectat substanţial scorul.

Pentru a îmbunătăţi scorul, Expert-Grup recomandă autorităţilor să crească nivelul de informaţii prezentate în documentele bugetare, prin publicarea Bugetului pentru cetăţeni. În plus, autorul recomandă creşterea nivelului de participare a cetăţenilor, îmbunătăţirea puterii de supraveghere a legislativului şi respectarea Calendarului Bugetar.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago