Sunt cel puțin cinci motive – terenuri de sport gratis, masaj, sală de Yoga, asistență medicală, cantină – care au plasat Google printre cei mai buni angajatori pentru care merită să lucrezi. Şi totuși, există angajați care n-au fost chiar așa fericiți să muncească într-o astfel de companie.
TechCrunch.com. a făcut publice câteva din nemulțumirile legate de calitatea angajatorului Google. Rezumând, ele nu sunt neapărat diferite de cele existente în cazul altor companii: multă birocrație, un program de lucru supraîncărcat, șefi incompetenți și salarii mici, scrie capital.ro.
Iată câteva e-mailuri, primite de TechCrunch, în care foști angajați povestesc de ce au părăsit compania:
“Citești atât de multe despre cât de uimitor este să muncești pentru Google, și pentru primii doi ani așa a fost. (…) Înainte să plec era un loc plin de nemulțumiri tăcute, oameni talentați sabotați și o structură ce crea ostilități“, scrie Scott, un fost angajat al companiei la Londra.
“Oamenii nu lucrează la Google pentru bani. Lucrează la Google pentru că vor să schimbe lumea!“, e replica pe care un alt angajat, Stephen, spune că a primit-o când l-ar fi informat pe CEO-ul Eric Schmidt că Microsoft oferă pachete salariale mai mari. “Inițial a promis că se ocupă personal de această problemă…a renunțat însă la idee imediat ce a aflat costurile implicate, vreo 22 de milioane de dolari”.
Un alt motiv de nemulțumire îl reprezintă procesul de angajare, care durează luni bune, pe parcursul cărora viitorul angajat trece prin mai multe interviuri –
Shelby, spre exemplu, scrie că a trecut «prin infernul a peste 13 interviuri” pentru că a fost “furată” de imaginea Google.
Dar printre e-mailurile citate de TechCrunch.com, există destule în care se spune că, în pofida nemulțumirilor unora dintre angajați, Google este în continuare un angajator mai bun decât concurența.
“Într-adevăr, am avut momente când eram frustrată de modul în care proceda Google (…) și am avut într-adevăr manageri pe care nu i-am plăcut“, scrie Pam, care a lucrat la Google cinci ani. “But all in all – what a freakin’ amazing experience“.
Dacă în urmă cu doar un deceniu, Google era un start-up la care lucrau o mână de oameni, acum vorbim de o corporație cu peste 20.000 de angajați, care nu a scăpat neatinsă de criza financiară – cum consumatorii fac mai puține cumpărături online și bugetele de publicitate scad, veniturile din anunțuri ale Google și-au încetinit creșterea, scrie Associated Press.
Drept urmare, compania a mai închis din cantinele gratuite pentru angajați, iar în locul bonusului de sfârșit de an (în mod obișnuit în valoare de 1.000 de dolari), angajații au primit, în decembrie 2009, telefoane mobile, în valoare de 400 de dolari. Mai mult, în februarie 2010, Google făcea public faptul că va renunța la 100 de recrutori, acestea fiind primele concedieri de la înființarea companiei.
sursa: capital.ro