Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani, comunică MOLDPRES.
Mircea Snegur este unul dintre liderii mişcării de eliberare şi renaştere naţională. A fost principalul susţinător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii române a statutului de limbă oficială a statului şi revenirea la drapelul tricolor, fapt care i-a atras simpatia moldovenilor. Mircea Snegur a susţinut proclamarea suveranităţii, obţinerea independenţei Republicii Moldova şi a contribuit la recunoaşterea tânărului stat de către Occident. În timpul grevelor studenţeşti din primăvara anului 1995 a fost cel care a declarat că numele corect al limbii noastre este limba română.
Mircea Snegur s-a născut pe 17 ianuarie 1940, în satul Trifăneşti, judeţul Soroca. În 1956, a absolvit şcoala medie din satul Frumuşica, raionul Floreşti şi în 1961 – Institutul Agricol din Chişinău. A făcut aspirantura la Catedra de fitotehnie a aceluiaşi institut (1972). De specialitate este agronom-savant, are titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole.
În anii 1961-1968, a lucrat în calitate de agronom şi preşedinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti, ulterior a deţinut funcţiile de director al Staţiei Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), şef al Direcţiei principale ştiinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie „Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Culturilor de Câmp din oraşul Bălţi (1978-1981).
În perioada 1981-1985, este prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ al PCM, iar din 1985 și până în 1989, deţine funcţia de secretar al CC al PCM. Din 1989 până în 1990, a activat în calitate de Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi de Preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. De la 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996, deţine funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. La 26 martie 1989, este ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, a fost deputat în Sovietul Suprem de legislaturile a XI-a şi a XII-a, deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.
Meritele Primului Preşedinte au fost apreciate cu mai multe distincţii. În 2000 a fost decorat cu „Ordinul Republicii”. Este Doctor Honoris Causa al Universităţii Agrare din Chişinău, al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, al Universităţii din Ankara şi al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…