Categories: EconomicPoliticȘtiri

Ex-ministru despre „Laundromat”: Dacă erau instrumente dure de supraveghere nu se întâmpla

Fostul ministru al finanțelor, Anatol Arapu, spune cu referire la așa-zisul „Laundromat” că aşa ceva nu se întâmpla în Republica Moldova dacă existau instrumentele de supraveghere bancară mai dure. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ex-ministrul a declarat că este vorba și despre sistemul judiciar, care are probleme și care nu a întreprins pașii corespunzători la momentul corespunzător, transmite IPN.

Anatol Arapu a menționat că această spălare de bani din Federația Rusă prin sistemul bancar moldovenesc a afectat credibilitatea țării. Investitorii nu mai pot fi siguri că aici se poate fac business onest, că există o justiţie care poate apăra interesele investitorilor atât locali, cât şi străini. „Și efectul acesta este un efect de lungă durată. Investitorii care aud de aşa ceva că se întâmplă într-o ţară se vor gândi foarte-foarte mult înainte de a face primii paşi pentru a intra pe piață, indiferent în ce sector şi domeniu”, a spus fostul ministru.

În altă ordine de idei ex-ministrul s-a referit și la necesitatea publicării celui de-al doilea raport al companiei Kroll, care investighează frauda din sectorul bancar al Republicii Moldova. Potrivit lui, în primul raport Kroll a fost descris foarte clar ce s-a întâmplat – fraudă de proporţii, din cauza lipsei transparenței în administrarea sistemului bancar. Acea companie trebuie să prezinte un raport unde toate fluxurile au plecat în detalii, cu companii, cu nume, cu alte informaţii necesare pentru a elabora un plan de recuperare. Scopul final este recuperarea surselor care au fost sustrase din sistemul bancar al Republicii Moldova.

Întrebat dacă crede că poate fi recuperată suma de care a fost prejudiciat statul, Anatol Arapu a declarat că nu poate să se expună referitor la posibilul procent de recuperare, deoarece durează foarte mult această investigație.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

7 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o săptămână ago