Fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul „Băncii Sociale”, Sergiu Sagaidac, a întocmit o listă din 20 de persoane care în opinia sa ar trebui audiate de către Procuratura Anticorupţie pentru furtul miliardului. Lista a fost făcută publică în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.
Din lista lui Sagaidac fac parte foşti angajaţi de la „Banca Socială” şi „Banca de Economii”, foşti şi actuali angajaţi ai BNM, dar şi preşedinţii altor bănci comerciale. În lista respectivă se regăseşte Dorin Drăgăuţănu, fost guvernator al BNM, Emma Tăbîrţă, fost viceguvernator al BNM, fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc, care ulterior a deţinut funcţia de consilier pentru probleme juridice la „Banca Socială”, fostul guvernator al BNM, Leonid Talmaci, acum preşedintele „Moldincombank”, generalul în rezervă Constantin Lozovanu, fost şef al secţiei juridice de la „Banca Socială” , Serghei Cibotari, preşedintele „Moldova Agroindbank”, avocatul lui Ilan Shor, Denis Ulanov, Ruslan Gradi, şef direcţia supraveghere a BNM, Matei Dohotaru, ex-administrator special la „Banca Socială”, Ion Ropot, ex-administrator special la BEM etc.”Ofer aceste nume procurorilor Anticorupţie, vreau să ajut ancheta. Menţionez că nu toţi ar putea fi învinuiţi, însă cel puţin trebuie interogaţi în calitate de martori. Ei cunosc foarte multe. Organele de drept să decidă”, a spus Sagaidac.
Potrivit lui Sergiu Sagaidac, principalul beneficiar al furtului din sistemul bancar este vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, succedat de Ilan Şor, Vlad Filat şi Veaceslav Platon. „Principalul beneficiar este cel care controlează BNM, toţi îl cunoaşteţi”. Cât priveşte persoana despre care Gofman a spus că este gestionarul furtului, Sagaidac a spus că este vorba despre Serghei Iaralov, om de afaceri din anturajul lui Vlad Plahotniuc. „De fapt, Iaralov este autorul ideii”, a spus fostul angajat de la „Banca Socială”.
Sergiu Sagaidac susţine că BNM a cunoscut despre cele ce se întâmplă în sistemul bancar, inclusiv la „Banca Socială”, însă nu a intervenit, deşi a avut pârghii suficiente s-o facă. „Ne amuzam cu colegii pe seama BNM”.
Sergiu Sagaidac a făcut declaraţiile prin skype, de la Londra, unde s-a refugiat cu o lună în urmă după ce s-a atentat de cinci ori la viaţa lui. „Am vrut să fac o conferinţă de presă înainte de plecare, dar nu mai ajungeam la Aeroport. Acum este periculos să revin în Republica Moldova. Dar sunt gata să fac declaraţii pentru anchetă. Cunosc mai multe persoane care doresc acest lucru”, a declarat Sagaidac.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…