Oamenii de ştiinţă chinezi susţin că noul coronavirus, care a ucis până acum 11 persoane, este mult mai periculos decât SARS. Noul virus, originar din Orientul Mijlociu, poate afecta multe organe diferite şi omoară celulele mult mai rapid decât SARS.
Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) a ucis 800 de persoane în 2002, iar în 2003 a provocat o epidemie globală, care a pornit din China şi a infectat peste 8000 de persoane.
„Coronavirusul SARS a infectat doar câteva linii de celule animale. Rădăcina lui a fost depistată la lilieci şi zibete. Dar noul virus ne dă mari bătăi de cap, deoarece pare mult mai promiscuu”, a declarat pentru South China Morning Post, Yuen Kwok-yung, cercetător în microbiologie la Universitatea din Hong Kong.
Virusul, despre care se crede că provine tot de la lilieci, poate infecta diverse specii animale, inclusiv maimuţe, porci, zivete şi iepuri. Acest lucru îngreunează depistarea sursei la infecţia umană, a precizat Kwok-yung.
Virusul este extrem de periculos pentru că poate infecta organe diferite din corpul uman. El penetrează cu uşurinţă căile respiratorii inferioare, ficatul, rinichii şi intestinele.
Acest proces duce la deficienţa mai multor organe simultan, fapt ce creşte rata mortalităţii la un procent de 50%. SARS avea o rată a mortalităţii de 11%.
„SARS a infectat doar câteva linii celulare umane. Dar noul coronavirus este capabil să atace mai multe tipuri de celule, pe care le ucide extrem de rapid”, a adăugat cercetătorul chinez.
„Dacă schimbările mutante ale virusului continuă, acest lucru poate genera o adevărată pandemie” a avertizat microbiologul universitar.
Marţi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că acest tip de boală a mai ucis două persoane: un bărbat de 73 de ani, din Emiratele Arabe Unite şi un cetăţean britanic, care vizitase recent Arabia Saudită şi Pakistanul. Ultimele două victime au ridicat la 11 cifra celor ucişi de acest virus, din cele 17 cazuri de persoane infectate confirmate până acum.
Infecţia a izbucnit anul trecut în Arabia Saudită şi Qatar, iar simptomele iniţiale relevă probleme grave de respiraţie şi insuficienţă renală.
După decesul primei persoane infectate în Marea Britanie, autorităţile au admis că noul coronavirus se poate transmite de la om la om, dar au insistat că acest risc este destul de scăzut.
sura: antena3.ro
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…