Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu „superbacteriile“, antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear.
Lumea medicală este astăzi într-o criză asemănătoare celei de dinaintea descoperirii antibioticelor, subliniază medicul Arjun Srinivasan, director adjunct al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, una dintre cele mai importante autorităţi mondiale în domeniul bolilor transmisibile.
„Ne confruntăm cu o situaţie în care pacientul infectat cu o bacterie stă, pur şi simplu, într-un pat de spital şi noi ne uităm la el fără să putem lua măsuri “ explică dr. Srinivasan. Explicaţia este că bacteriile care acum cinci ani puteau fi învinse cu armele pe care medicina le deţine, antibioticele, au devenit astăzi extrem de rezistente. „Superbacteriile“ au căpătat rezistenţă la toate tratamentele disponibile în prezent din greşelile noastre. Mai exact, medicii au prescris multă vreme antibiotice necontrolat. Un exemplu este administrarea unui medicament antibacterian extrem de necesar în tuberculoză pentru infecţii mult mai uşoare din sfera stomatologică sau ginecologică (rifampicina). Aşa a apărut tuberculoza rezistentă. În plus, pacienţii nu au respectat şi încă nu respectă întocmai recomandările medicilor cu privire la situaţiile în care sunt cu adevărat necesare antibioticele.
continuarea pe adevarul.ro
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…