Categories: ExterneȘtiri

Era antibioticelor a luat sfârşit. Suntem dezarmaţi în faţa infecţiilor cu bacterii

Autorităţile sanitare de la cel mai înalt nivel se declară învinse astăzi în lupta cu „superbacteriile“, antibioticele fiind considerate ca o armă albă într-un război nuclear.

Lumea medicală este astăzi într-o criză asemănătoare celei de dinaintea descoperirii antibioticelor, subliniază medicul Arjun Srinivasan, director adjunct al Centrului pentru Controlul Bolilor din SUA, una dintre cele mai importante autorităţi mondiale în domeniul bolilor transmisibile.

„Ne confruntăm cu o situaţie în care pacientul infectat cu o bacterie stă, pur şi simplu, într-un pat de spital şi noi ne uităm la el fără să putem lua măsuri “ explică dr. Srinivasan. Explicaţia este că bacteriile care acum cinci ani puteau fi învinse cu armele pe care medicina le deţine, antibioticele, au devenit astăzi extrem de rezistente. „Superbacteriile“ au căpătat rezistenţă la toate tratamentele disponibile în prezent din greşelile noastre. Mai exact, medicii au prescris multă vreme antibiotice necontrolat. Un exemplu este administrarea unui medicament antibacterian extrem de necesar în tuberculoză pentru infecţii mult mai uşoare din sfera stomatologică sau ginecologică (rifampicina). Aşa a apărut tuberculoza rezistentă. În plus, pacienţii nu au respectat şi încă nu respectă întocmai recomandările medicilor cu privire la situaţiile în care sunt cu adevărat necesare antibioticele.

continuarea pe adevarul.ro

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

8 ore ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

11 ore ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o zi ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o zi ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o zi ago