În recentul clasament privind „Libertatea Presei în Lume în 2014”, al organizaţiei internaţionale Freedom House , Republica Moldova se află pe locul 112 din 197 de ţări analizate. Ţara a rămas, ca şi anul trecut, pe acelaşi loc şi în aceeaşi categorie – a ţărilor cu o presă „parţial liberă”. E de bine, e de rău faptul că Republica Moldova a stagnat în clasament? Un răspuns am insistat să aflu de la Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente:
Petru Macovei: „În opinia mea este de rău, pentru că toată lumea s-a aşteptat, cel puţin noi, cei din media, ne-am aşteptat să existe reforme în continuare, or reformele începute în anul 2009, în 2010 şi parţial în 2011, să continuie şi nu s-a întâmplat acest lucru.
Din păcate, pe foarte multe segmente reformele stagnează. În unele situaţii chiar putem să vorbim despre o blocare a acestor reforme, pentru că politicienii, spre marele nostru regret, chiar dacă au promis multe lucruri pe segmentul mass-media, începând cu anul 2012 nu a mai existat acea deschidere, altfel spus, promisiunile au continuat, nu şi faptele care ar trebui să urmeze în mod normal pentru fiecare politician responsabil, care îşi asumă nişte angajamente.
Chiar în aceste zile, cu ocazia tradiţionalelor zile ale Libertăţii Presei, care se marchează în Republica Moldova la fiecare început al lunii mai, Asociaţia Presei Independente împreună cu Centrul pentru Jurnalism Independent şi Asociaţia Presei Electronice vor lansa un studiu care analizează felul cum Guvernarea şi-a onorat promisiunile pe care le-a făcut, fiind supuse analizei şi evaluării programele de guvernare ale celor trei guverne care s-au perindat la conducerea Republicii Moldova după anul 2009. E vorba de Guvernul Filat 1, Filat 2 şi Guvernul Leancă. Vom încerca să evaluăm cum au fost realizate promisiunile incluse în programele de guvernare în aşa fel încât să putem raporta promisiunile la faptele reale.”
Europa Liberă: Dar la ce reforme mai exact v-aţi aşteptat pentru a elimina carenţele care împiedică dezvoltarea unei prese libere?
Petru Macovei: „Principala problemă despre care vorbim la momentul actual şi de câţiva ani este lipsa transparenţei în domeniul mass-media şi, ca o consecinţă a acesteia, de facto, concentrarea mass-media în mânile unor persoane cu interese foarte clare în domeniul politicului sau domeniul business-ului. Chiar dacă în programele de guvernare au existat angajamente asumate de a face nişte modificări pe acest segment în legislaţie, acest lucru nu s-a întâmplat, chiar dacă societatea civilă a oferit guvernării proiecte de legi care au fost şi înregistrate ca iniţiative legislative, însă întârzie votul politic în Parlamentul Republicii Moldova pentru aprobarea acestor legi şi, cel mai important, voinţa de a implementa aceste prevederi.
Noi discutăm la momentul actual nu doar despre lipsa unor prevederi în legi, ci şi despre capacitatea Consiliului Coordonator al Audiovizualului să facă lumină în ceea ce priveşte adevăraţii proprietari ai instituţiilor mass-media şi nu cei fictivi. În acelaşi timp, guvernarea trebuie să aibă grijă să preia unele practici din străinătate privind limitarea concentrării proprietăţii în domeniul mass-media.
mai multe pe: europalibera.org