Egalitatea bărbaților și femeilor din Moldova în fața legii este prevăzută de Constituția țării, dar există câteva avantaje legislative de care beneficiază doar femeile. De 8 martie, portalul bizlaw.md a găsit 8 exemple de acest gen.
1.Femeilor nu le poate fi aplicată detențiunea pe viață
Indiferent de infracțiunea săvârșită, femeile nu pot fi trimise după gratii pentru toată viața. Așa prevede art. 71, alin. 3 din Codul penal.
2.Femeilor care au copii cu vârsta de până la 8 ani nu le poate fi aplicat arestul contravențional
Măsura este statuată în art. 3, alin. din Codul Contravențional.
3.Femeile se pensionează mai devreme cu stagiu de cotizare mai mic
In acest an, femeile se pensionează la 59 ani și 6 luni după 32 ani și 6 luni de muncă, iar bărbații la 62 de ani după 34 de ani. Insă din ianuarie 2022 se revine la vîrsta standard anterioară de pensionare de 62 de ani pentru bărbați și de 57 de ani pentru femei. Totodată, se revine la stagiul complet de cotizare de 33 de ani pentru bărbați și 30 de ani pentru femei.
4. Femeile pot obține mai devreme dreptul la despăgubire pentru pierderea întreținătorului
Potrivit art. 2031, alin. 2, lit. c, dreptul la despăgubire pentru pierderea întreținătorului se recunoaște femeilor care au împlinit vîrsta de 55 de ani şi bărbaţilor care au împlinit vîrsta de 60 ani.
5.Femeile beneficiază de sancțiuni disciplinare mai blânde după gratii
Potrivit Codului de executare, femeile condamnate nu pot fi izolate mai mult de 7 zile cu titlu de sancțiune disciplinară. În cazul bărbaților, termenul poate fi de 15 zile în penitenciarele de tip deschis sau semiînchis, și de 20 de zile în penitenciarele de tip închis. Mai există o serie de avantaje pentru femeile condamnate gravide sau femeile condamnate care au cu sine copii.
6.Asigurarea medicală
Până la începutul acestui an, doar femeile care exercitau în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii beneficiau de asigurare medicală acoperită de stat. De la 1 ianuarie au intrat în vigoare modificări legislative care au pus tații pe picior de egalitate cu mamele, după o hotărâre a Curții Constituționale. Anumite diferențieri în favoarea femeilor sunt acceptabile, cu condiția ca acestea să urmărească protecția gravidității sau a maternității.
7. Evidenţa militară
Potrivit Legii cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea Patriei, femeile sunt luate în evidenţa militară numai în cazul trecerii lor în rezervă după îndeplinirea serviciului militar prin contract. Serviciul militar este obligatoriu pentru toţi bărbaţii, cetăţeni ai R. Moldova, în timp ce femeile cu pregătire specială necesară pot îndeplini serviciul militar prin contract.
8. Facilități în cadrul alegerilor
În cadrul alegerilor parlamentare, potrivit Codului Electoral, un candidat independent femeie poate fi înregistrat dacă prezintă semnăturile a cel puţin 1.000 şi cel mult 2.500 de susţinători cu drept de vot. Regula generală prevede semnăturile a cel puțin 2.000 și cel mult 2.500 de susținători cu drept de vot pentru înregistrarea unui candidat independent.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…