Select your Top Menu from wp menus

Editorial: Instrumentul docil al lui Plahotniuc – Partidul Șor a început faza activă a mimării luptei contra lui Dodon, cu scopul de a-i prelungi siguranța lui Plahotniuc peste hotare

Partidul Șor, care pe parcursul ultimilor ani a fost folosit cu vârf și indesat drept un instrument-proxy de Vladimir Plahotniuc, a început să deturneze dispozițiile protestatare anti-Dodon. În anii trecuți atât liderul formațiunii Ilan Șor, cât și partidul condus de acesta au deservit cu râvnă interesele lui Vladimir Plahotniuc, atunci când acesta și Partidul Democrat pe care îl conducea, trebuiau să rămână în umbră.


Atacurile celor de la Partidul Șor împotriva media incomode lui Plahotniuc, hăituirea reprezentanților opoziției proeuropene care îl criticau pe Plahotniuc, lansarea candidatei-spoiler în alegerile prezidențiale din 2016 sunt doar câteva din acțiunile executate de cei din Partidul Șor pentru deservirea intereselor lui Vladimir Plahotniuc.


Nominalizați în raportul Kroll, Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor au părăsit în aceeași zi a anului trecut Republica Moldova, după ce Partidul Democrat a cedat puterea, iar unele surse media scriu că cei doi ar fi părăsit țara în același automobil, traversând regiunea transnistreană.
Zilele trecute deputatul PPDA Dinu Plîngău, membru al Comisiei Parlamentare care trebuia să elucideze circumstanțele de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional din iunie 2019 a declarat într-o conferință, printre altele că Comisia a constatat că protestele din acea perioadă au fost organizate de PD și Partidul Șor, iar majoritatea oamenilor prezenți la aşa-zisele proteste erau remunerați financiar.


Ieri s-a produs mișcarea, prin care un grup de deputați loiali lui Vladimir Plahotniuc, au părăsit Partidul Democrat, acuzând conducerea formațiunii că ar intenționa să facă o coaliție de guvernare cu Partidul Socialiștilor.
Astăzi reprezentanții Partidului Șor au organizat proteste în fața câtorva sedii a Partidului Socialiștilor  sub pretextul nemulțumirii față de ultimele inițiative ale guvernului privind indexarea pensiilor.
La prima vedere acțiunile de frondă și protest contra președintelui Dodon și a Partidului Socialiștilor, care acceptă să promoveze interesele Federației Ruse în Republica Moldova trebuie să fie salutabile.
Doar că orice acțiune trebuie privită și în contextul altor situații din Republica Moldova, iar paralele cu unele acțiuni din trecut sunt destul de vizibile.


În anul 2015 au fost organizate mai multe proteste anti-oligarhice care au pus în pericol siguranța lui Vladimir Plahotniuc. Acesta a jucat abil, fiind favorabil  deturnării spiritului protestatar prin organizarea unor proteste paralele de către socialiștii lui Igor Dodon și cei din partidul condus de Renato Usatîi. De altfel liderul PPDA, Andrei Năstase afirma la sfârșitul lunii decembrie 2019 că Dodon și Usatîi au avut o comunicare cu Plahotniuc prin intermediul lui Constantin Botnari, din spusele lui Usatîi, iar unul din cei doi ar fi luat și bani pentru desfășurarea protestelor.


În prezent, în unele părți din societate sunt simțite tot mai mult dispozițiile anti-Dodon și anti-PSRM drept reacție la atragerea mai accentuate a  Republicii Moldova în zona de influență a Federației Ruse.
Aceste dispoziții protestatare rezonează cu mesajele lansate de reprezentanții partidelor pro-europene  de opoziție. Odată cu apropierea de alegerile prezidențiale, spiritul protestatar putea fi lesne valorificat de reprezentanții partidelor proeuropene pentru organizarea protestelor sau mobilizarea la urnele de vot, în rezultatul căruia Igor Dodon ar putea fi înlăturat de la putere, iar Partidul Socialiștilor ar putea ajunge în opoziție.
Anume acest lucru – înlăturarea lui Dodon și a partidului său de la putere, reprezintă un pericol pentru Vladimir Plahotniuc, care se află în SUA. Acesta a depus efortul maxim pentru a-l aduce la putere pe Dodon în 2016 și a menține PSRM drept o forță robustă, ca să îndreptățească în fața partenerilor externi metodele de guvernare, prin pretextul luptei cu exponenții intereselor Federației Ruse în Republica Moldova.

După fuga sa peste hotare, exista un pericol real că Vladimir Plahotniuc va fi declarat indezirabil în Occident și va fi dat pe mâna autorităților moldovenești, care la acel moment erau reprezentate de guvernul proeuropean condus de Maia Sandu.


Odată cu înlăturarea reprezentanților partidelor pro-europene de la guvernare, acest pericol a trecut, iar Vladimir Plahotniuc este cointeresat direct în menținerea cât mai îndelungată a lui Dodon și a partidului său la guvernare, pentru a juca aceeași carte – de opozant proeuropean și om care poate cordona mișcările anti-Dodon în Republica Moldova, influențând instrumentele pe care le are la dispoziție – resurse media, deputați și formațiuni pe care îi controlează împreună cu unul din partenerii săi în furtul miliardului, privatizarea Aeroportului și alte afaceri, Ilan Șor.

Acesta este contextul pe care îl întrezăresc și care mă face să cred că protestele anti-PSRM organizate de cei din Partidul Șor, nu trebuie privite cu aprobarea bazată pe rațiunea că dușmanul dușmanului meu, îmi este prieten.
Protestele celor din Partidul Șor, doar deturnează și scad gradul spiritului protestatar anti-Dodon și anti-PSRM existent în unele pături din societate și astfel îi pavează calea spre victorie în prezidențialele din toamna acestui an. Victorie, ce îi este convenabilă lui Plahotniuc sub aspectul eliminării pericolului de a fi extrădat unor autorități moldoveneși pro-europene.

Maxim Djamanov