Select your Top Menu from wp menus

Edilii ORHEIENI, în faţa DILEMEI: A fi sau a nu fi TRANSPARENŢI? /DOC

Consiliul orăşenesc (CO)Orhei se întruneşte în prima şedinţă din acest an. Va fi o şedinţă extraordinară care se va desfăşura în după amiaza zilei de mâine, 12 februarie, cu o agendă din 19 chestiuni. Printre acestea figurează şi „Informaţia cu privire la solicitarea directorului Radio Orhei/Media Sfera din 28.01.2016”
Despre faptul că două cereri care au fost adresate secretarului CO, Ala Buracovschi, şi care se referă la obţinerea informaţiilor de interes public, vor fi supuse examinării în plenul CO, petentul, adică Radio Orhei, a aflat cu două zile înainte de şedinţă.

Anunţul nu a venit de la destinatara adresării, ci de la un alt demnitar orăşenesc – viceprimarul Viorel Dandara. Într-o scrisoare trimisă prin e-mail,viceprimarul indică asupra faptului că informaţiile pe care le solicităm sunt foarte voluminoase şi că acestea sunt deja publicate pe site-ul Primăriei Orhei. Viorel Dandara mai spune că e necesar ca „ problemele abordate” să fie examinate de CO Orhei.

Menţionăm că la sfârşitul lunii trecute, în baza Legii cu privire la accesul la informaţie, secretarului CO, Ala Buracovschi i-a fost solicitat să ne ofere în format electronic, prin e-mail, copiile tuturor deciziilor pe care CO Orhei le-a aprobat în a doua jumătate a anului 2015, dar şi a tuturor notelor informative şi anexelor la aceste documente. Asta din cauza, că pe site-ul Primăriei există omisiuni, mai ales ale notelor informative şi altor anexe, care pot vărsa lumină pe deciziile votate de consilieri uneori foarte repede şi cu prea puţine dezbateri.

De asemenea, s-a solicitat, ca pentru transparentizarea procesului decizional al CO, să fim anunţaţi, ca şi persoane interesate, despre convocarea şedinţelor în plen, cât şi despre alte întruniri ale aleşilor locali, cu remiterea proiectelor deciziilor şi altor informaţii conexe de interes public, etc.

De notat, că până în după amiaza zilei de astăzi, pe site-ul Primăriei Orhei a fost publicat un singur proiect de decizie din seria celor înaintate spre examinare pentru vineri, 12 februarie.

  • cerere-1
  • cerere-2
  • scrisoare Dandara