Categories: EconomicPoliticȘtiri

După război mulţi îs eroi – acuzaţii şi replici în cazul Băncii de Economii

O nouă pagină în istoria declaraţiilor tensionate pe marginea situaţiei de la Banca de Economiia fost scrisă astăzi. Liberalii Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu în cadrul unei conferinţe de presă l-au acuzat pe liderul PLDM, Vlad Filat că ar fi favorizat preluarea de către omul de afaceri Ilan Shor a controlului asupra BEM, iar ulterior aproape 25% din acţiunile băncii au ajuns în proprietate rusească.
În replică formaţiunea condusă de Vlad Filat a emis un comunicat în care a calificat declaraţiile şefilor liberali drept false şi rău-intenţionate.
Foştii colegi de partid al lui Mihai Ghimpu au făcut şi ei o conferinţă astăzi. Liberal-reformatorii au declarat că de situaţia de la BEM se face vinovată Banca Naţională şi au cerut demiterea Guvernatorului, Dorin Drăguţanu.

Între timp, astăzi omul de afaceri Ilan Shor a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, după ce ieri a ajuns în funcţia de membru al acestui for.
Candidatura acestuia a fost înaintată de firma rusească Garant Group şi compania Klassika Asigurări, care sunt acţionari ai BEM. Ilan Shor va reprezenta interesele noului acţionar firma VEB Kapital din Rusia, care la finele săptămânii trecute, a cumpărat un pachet 24,9% din acţiuni de la Banca de Economii a Moldovei.
Anterior milionarul a negat zvonurile că ar fi stat în spatele preluării controlului asupra Băncii de Economii (BEM).

Societatea cu Răspundere Limitată „VEB Kapital” aparține în proporție de 100% corporației bancare „Vneșekonom Bank”, Consiliul de administrație al căruia este condus de premierul rus Dmitri Medvedev. Totodată, directorul băncii „Vneșekonom Bank” este Vladimir Dimitriev, doctor în științe economice, iar din Consiliul de administrație fac parte membri ai Guvernului de la Moscova.

Statul a deţinut peste 56% în BEM până anul trecut, dar ulterior a refuzat să participle la emisiunea suplimentară de acţiuni şi a rămas doar cu pachetul de blocaj de peste 33% .Anterior BEM a fost în centrul mai multor scandaluri legate de scheme prin care erau acordate credite neperformante, fiind chiar potrivit unor declaraţii în pragul falimentului.

Ieri într-un interviu pentru Europa Liberă analistul Radu Chircă spunea că :”Republica Moldova trebuie să aibă o perspectivă de lungă durată şi să anticipăm anumite acţiuni, să diminuăm exporturile către Federaţia Rusă, să le reorientăm spre UE, să fim vigilenţi, pentru că ceea ce s-a întâmplat ieri cu tranzacţia la Vnesheconombank este un pas absolut care nu va duce la sporirea securităţii bancare a Republicii Moldova.

Este absolut clar că acceptarea unui actor important din sistemul bancar al Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova depăşeşte cadrul securităţii bancare şi atinge zona de securitate a Republicii Moldova. Aeroportul a fost concesionat iarăşi unei companii din Federaţia Rusă. Ceea ce iarăşi diminuează semnificativ din potenţialul nostru de securitate. De aceea acestea sunt lucruri care alarmează, sunt nişte paşi neclari din partea guvernării care nu se racordează la abordarea contemporană a comunităţii internaţionale.”

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago