Select your Top Menu from wp menus

După asasinarea deputatei pro-europene Jo Cox în Marea Britanie

Jo Cox făcuse campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE și se implicase în efortul de a convinge guvernul să accepte mai mulți refugiați de război din Siria.

În Marea Britanie campaniile dinaintea referendumului de la 23 iunie privind relațiile țării cu UE au fost oprite după uciderea parlamentarei laburiste Jo Cox în circumscripția ei electorală din nordul Angliei. Lideri britanici și din multe țări ale lumii au trimis mesaje de condoleanțe familiei îndoliate pentru tragicul incident de joi, care a influențat chiar și piețele financiare.

În vârstă de 41 de ani, cu doi copii, Jo Cox făcuse campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE și se implicase în efortul de a convinge guvernul să accepte mai mulți refugiați de război din Siria.

Martorii oculari au spus că fosta activistă pentru drepturile omului de la organizația Oxfam a fost asasinată cu focuri de armă și lovituri de cuțit de un britanic de 52 de ani care ar fi strigat „Marea Britanie înainte de orice”. „Britain First” este numele unei organizații naționaliste britanice, dar liderii ei s-au dezis imediat de atentatul pe care unul din ei l-a numit „absolut dezgustător”.

Poliția nu a informat oficial despre motivul crimei, nici despre eventualele legături ale suspectului, Thomas Mair, cu extrema-dreaptă.

Rudele și vecinii lui l-au caracterizat ca pe un „singuratic” fără vederi politice pronunțate.

O organizație americană pentru drepturile omului, Southern Povery Law, a spus joi că Mair ar fi avut simpatii pentru structuri rasiste și anti-semite din Statele Unite, că „a fost un partizan devotat al Alianței naționale, care pentru cîteva decenii a fost organizația neonazistă cea mai importantă din Statele Unite”.

Cox a fost asasinată pe stradă la Birstall, lângă Leeds, în circumscripția ei din nordul Angliei. Poliția a spus că un bărbat de 77 de ani aflat la locul faptei a fost rănit, dar viața nu îi este periclitată.

Ambele tabere ale referendumului de la 23 iunie și-au suspendat campaniile până la sfârșitul săptămânii. Moartea lui Cox, numită de mulți o „stea în urcare” a politicii britanice, a fost deplânsă de mulți politicieni, inclusiv de premierul britanic conservator David Cameron.

Cameron a spus că britanicii au pierdut „o mare stea”, o parlamentară cu „suflet mare”, și a aplaudat decizia suspendării campaniei dinaintea referendumului din 23 iunie. El însuși și-a anulat participarea la un miting de campanie pro-UE în Gibraltar. Moartea lui Cox a fost deplânsă de mulți lideri occidentali, inclusiv de două din cele mai influente femei din politică: cancelarul german Angela Merkel și candidata prezidențială prezumtivă din Statele Unite, democrata Hillary Clinton.

Soțul parlamentarei asasinate, Brendan Cox, a spus că ea și-ar fi dorit acum cel mai mult două lucruri: să-i poată „răsfăța” cu dragostea ei pe cei doi copii și „unitate în lupta împotriva urii care a ucis-o”.

A fost primul asasinat căruia i-a căzut victimă un parlamentar britanic din 1990, când Ian Gow a murit în explozia unui bombe plasată sub mașina lui de Armata Republicană Irlandeză (IRA).

În urma asasinării lui Jo Cox cursul lirei sterline a crescut vineri pe piețele financiare, după un declin de mai multe zile, întrucât investitorii speculează că tragedia îi va pune în avantaj pe cei care vor rămânerea Marii Britanii în UE. Din același motiv a crescut și prețul acțiunilor europene, iar euro s-a ridicat în raport cu alte valute.

Vineri poliția britanică a informat că Jo Cox se plânsese de amenințări, iar în martie un bărbat a fost reținut și avertizat în legătură cu o asemenea plângere, dar el nu este cel arestat joi seară în nordul Angliei.

Ziarul „Times” a informat că poliția ar fi intenționat să-i asigure lui Cox securitate suplimentară chiar înainte de fi ucisă.

Steagul britanic a fost coborât în bernă la Parlamentul din Londra, la reședința premierului din Downing Street și la Palatul Buckingham, iar la Birstall sute de oameni au participat la o adunare solemnă într-o biserică.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/dupa-asasinarea-deputatei-pro-europene-jo-cox-in-marea-britanie/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19