Parlamentul de la Chișinău va dezbate la acest sfârșit de săptămână pachetul de iniţiative legislative de luptă cu economia tenebră, micșorare a impozitelor şi stimulare a mediului de afaceri. Între altele, pachetul prevede că cine are bani sau proprietăți nedeclarate le va putea legaliza până la sfârșitul anului contra unei taxe de 3%, cu excepția demnitarilor și beneficiarilor de credite frauduloase.
Intenția vine după ce autoritățile au mai încercat să promoveze în 2017 cadrul legislativ prin care să fie legalizate capitalurile nedeclarate, dar atunci în urma criticilor societății civile și la presiunea partenerilor externi au renunțat să facă acest lucru.
Legalizarea capitalului nu este o inițiativă nouă. Acum 10 ani, pe vremea guvernării comuniste, la fel s-au făcut mai multe modificări legislative, care potrivit autorităților trebuiau să scoate mediul de afaceri din zona tenebră, iar statul să beneficieze de încasări suplimentare la buget.
Efectul reformei de acum 10 ani a fost unul mic, fiind legalizate mai puțin de 200 de milioane de lei, bugetul încasând mai puțin de 10 milioane. În prezent unii experți atrag atenția că prin aceeași inițiativă s-ar putea legaliza o parte din fondurile ce provin sau au fost procurate pe banii extrași din băncile falimentate în 2014 .
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…