O sobă supraîncălzită a provocat un incendiu într-o casă de locuit din cartierul Nistreana al oraşului Orhei. Intervenţia pompierilor nu a permis ca focul să se extindă şi casa, în două nivele, a fost salvată de la distrugeri.
Spre seara zilei de marţi, 1 noiembrie, pompierii au fost anunţaţi despre un incendiu care a izbucnit în cartierul Nistreana. Potrivit DSE Orhei, autospeciala de pompieri a ajuns repede la faţa locului, unde s-a constatat că că ardea în interiorul unei camere de locuit. În scurt timp, focarul a fost localizat şi lichidat.
Proprietarul casei a povestit că a făcut focul în sobă şi s-a culcat. Peste un tim, s-a trezit din cauza fumului care inundase casa. Incendiul a izbucnit din cauza supraîncălzirii sobei. Nimeni nu a avut de suferit.
Amintm ca şi la sfârşitul săptămânii trecute a avut loc incendiu în satul Noroceni, unde din cauza unor defecţiuni la coşul de fum al sobei a ars întreaga casă a unei familii în care cresc trei copii.
In legatura cu ânteţirea unor astfel de cazuri, DSE Orhei a difuzat urmatorul aviz:
Statistica incendiilor arată că, anual, 80% din incendiile care se produc în R. Moldova, au loc la gospodăriile particulare a cetăţenilor. Dintre acestea 20% – se produc din cauza defectelor sau exploatarea incorectă a sobelor şi coşurilor de fum, respectiv 12% ca urmare a utilizării mijloacelor de încălzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.
Prin urmare Serviciul salvatori şi pompieri recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe, aparate electrice de încălzire etc. să respecte următoarele regulile de apărare împotriva incendiilor la exploatarea acestora:
• Sobele şi aparatele de încălzire urmează să fie controlate cu atenţie şi reparate.
• Sobele şi canalele de fum trebuie să fie în stare bună, fără crăpături.
• Să fie efectuată curăţirea canalelor de fum a coşului de fum de funingine, fiind ulterior văruite .
• Camera de ardere a sobelor trebuie să fie căptuşită cu cărămizi refractoare.
• În partea din faţă a sobei, pe podea, să fie fixată o foaie de metal cu dimensiunile 50 x 70 cm.
• Înainte de aprinderea focului în sobe şi instalaţii de gaze naturale se face ventilarea prealabilă a încăperii şi a sobei timp de 5-10 min, se controlează tirajul aparatelor şi se aprinde arzătorul numai cu aprinzătorul.
• În cazul cînd în încăpere se simte miros de gaz este necesar de întrerupt în mod urgent primirea lui, de aeresit încăperea prin deschiderea uşilor şi ferestrelor şi de chemat serviciul dispeceratului de avariere a întreprinderii furnizoare de gaze la tel. 904 sau 0235 2-16-70 şi Unitatea de Salvatori şi Pompieri Orhei la tel. 901, 0235 2-38-40 sau 079604176. Pînă la înlăturarea scurgerii se interzice aprinderea chibriturilor, fumatul, folosirea aparatelor electrice.
Se interzice:
• Folosirea sobelor cu crăpături, cu uşi defectate şi cu izolaţia termică insuficientă faţă de construcţiile din materiale combustibile.
• Folosirea pentru aprinderea focului a combustibilului lichid, gaz, ulei, etc.
• Supraîncălzirea sobelor, uscarea lemnelor, hainelor pe sobe şi lîngă ele.
• Folosirea sobelor aprinse fără supraveghere sau lăsarea lor pe seama copiilor.
• Utilizarea canalelor de ventilaţie drept coş de fum a sobei.
• Utilizarea aparatelor electrice ce nu corespund normelor şi standartelor întreprinderilor furnizoare.
• Exploatarea conductoarelor, cablurilor, prizelor, întrerupătoarelor şi altor mijloace şi dispozitive electrice deteriorate.
CETĂŢENI, NU UITAŢI !
De la mic la mare să fiţi prudenţi cu focul şi să respectaţi regulile elementare de apărare împotriva incendiilor. Printr-un comportament preventiv,
Vă salvaţi viaţa şi bunurile.