Select your Top Menu from wp menus

DRUMURI ÎNCHISE, localităţi fără energie electrică şi persoane înzăpezite în mai multe judeţe din Moldova de peste Prut

Un număr de 52 de localităţi din şase judeţe ale Moldovei sunt nealimentate cu energie electrică, cel puţin o sută de persoane au rămas înzăpezite şi mai multe drumuri din Moldova sunt închise sâmbătă, din cauza vântului puternic şi a viscolului.

Suceava: Alimente şi apă, trimise persoanelor blocate de viscol, care aşteaptă reluarea circulaţiei

Alimente şi apă au fost trimise, sâmbătă, persoanelor care aşteaptă în trafic reluarea circulaţiei pe DN 2, în judeţul Suceava, autorităţile apreciind că până seara vor fi redeschise toate drumurile principale din judeţ după ce, la prânz, s-a reluat circulaţia pe două sectoare de drumuri naţionale.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că la ora 14.00 au fost deschise circulaţie drumul naţionale DN 29, până la limita cu judeţul Botoşani şi DN 2, pe sectorul Suceava – Fălticeni, traficul desfăşurându-se alternativ, sub îndrumarea echipajelor de la Poliţia rutieră.

El a mai spus că mai sunt închise patru sectoare de drumuri naţionale şi şapte drumuri judeţene.

Astfel, pe DN 17 Suceava – Paltinoasa se lucrează cu utilaje de deszăpezire din ambele sensuri, pe DN 2 Grăniceşti – Siret se intervine cu o autofreză spre Siret, iar alte utilaje de deszăpezire intervin pe DN 2 K Milişăuţi-Arbore – Solca şi pe DN 2H Rădăuţi-Gălăneşti.

Totodată, sunt închise drumurile judeţene DJ 291 A Siret – Muşeniţa – Frătăuţii Noi, DJ 209 K Marginea -Volovăţ, DJ 209 J Arbore – Clit, DJ 178 Arbore – Burla, DJ 209 A Mihăileşti – Horodniceni – Brădăţel şi DJ 208 E Forăşti – Dolheştii Mari.

Prefectul de Suceava a menţionat că toate persoanele din judeţ care au avut nevoie de dializă au fost preluate şi transportate la unităţile medicale pentru tratament.

De asemenea, o maşină a Prefecturii Suceava a transportat alimente din partea unui mall sucevean copiilor care se aflau în excursie şi care au fost cazaţi de vineri seară la Grăniceşti. Cei 15 copii, din comuna Muşeniţa, însoţiţi de trei cadre didactice, fuseseră vineri dimineaţă în excursie în municipiul Suceava, dar seara, la întoarcere, nu au mai putut ajunge în localitatea lor, din cauza viscolului, şi au fost cazaţi peste noapte în căminul cultural din Grăniceşti. Sinescu a precizat că acestor copii li s-a trimis mâncare caldă.

Totodată, au fost expediate de un hypermarket din Suceava alimente şi apă, iar firme din Suceava au furnizat pâine şi conserve persoanelor care aşteaptă în trafic în zona Ratoş-Dorneşti.

„Alimentele vor fi distribuite de jandarmi, care vor oferi şi ceai cald”, a spus prefectul, care a precizat că în zona respectivă sunt aproximativ 60 de persoane.

El a explicat că o parte dintre acestea au rămas blocate de vineri seară din cauza viscolului şi au fost preluate de echipaje MAI, fiind cazate peste noapte la Grăniceşti. Totodată, în zonă sunt şi şoferi de TIR care aşteaptă reluarea circulaţiei şi mai mulţi angajaţi ai unei fabrici din Dorneşti care urmează să ajungă la Siret.

Florin Sinescu a menţionat că se intervine pe toate drumurile naţionale şi judeţene şi că se fac eforturi ca până la lăsarea serii să fie redeschise circulaţiei principalele căi de acces din judeţ.

Vineri noapte, echipele de intervenţie ale MAI au evacuat şi salvat 201 persoane care se aflau în maşini şi care nu au mai putut înainta din cauza viscolului puternic. Un număr de 46 persoane erau blocate pe DN17A Dorneşti – Ratoş în trei microbuze şi cinci autoturisme. O parte dintre persoanele evacuate au fost transportate la Grăniceşti, unde au fost cazate la Primărie sau căminul cultural, iar altele au fost cazate la localnici, sâmbătă dimineaţă oamenii întorcându-se la maşini, unde au aşteptat ca drumurile să fie deszăpezite.

Peste 50 de localităţi din judeţele Moldovei, fără energie electrică din cauza vântului

Un număr de 52 de localităţi din şase judeţe ale Moldovei sunt nealimentate cu energie electrică, sâmbătă, din cauza vântului puternic, a anunţat E.On Moldova, care a precizat că judeţul cel mai afectat este Bacău, unde 14 localităţi nu au energie electrică, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de sâmbătă al E.ON Moldova Distribuţie, din cauza vântului puternic au avut loc numeroase avarii în reţelele de energie electrică din judeţele Botoşani, Bacău, Suceava, Neamţ, Vaslui şi Iaşi.

„Rafalele puternice de vânt au determinat ruperea unor conductoare şi distrugerea elementelor de izolaţie şi de susţinere a unor linii electrice aeriene. Totodată, au fost rupţi şi mai mulţi copaci din vecinătatea liniilor de electricitate, iar în cădere au afectat sistemul de distribuţie a energiei electrice”, menţionează reprezentanţii E.ON Moldova Distribuţie.

Sâmbătă, la ora 13.00, erau afectate total sau parţial 16 linii aeriene de medie tensiune, aproximativ 350 de posturi de transformare din 52 de localităţi nefiind alimentate cu energie electrică.

Cele mai afectat judeţ este Bacău, cu 14 localităţi rămase fără energie electrică.

În judeţul Botoşani, 11 localităţi au rămas fără energie electrică, în judeţele Iaşi şi Suceava câte nouă localităţi, în judeţul Neamţ şase localităţi, iar în judeţul Vaslui trei localităţi.

„Deoarece viteza mare a vântului se menţine în continuare şi înregistrează valori de 70 km/h, unele intervenţii se realizează cu greutate. Cea mai mare parte a liniilor electrice aeriene sunt în afara localităţilor, iar lucrările de reparaţii se fac la înălţime, pe stâlpi, fiind necesare măsuri suplimentare de siguranţă, ceea ce necesită un timp mai îndelungat pentru remedierea avariilor”, mai precizează sursa citată.

Botoşani: Aproape o sută de persoane rămase înzăpezite au fost salvate de echipele de intervenţie

Aproape o sută de persoane, şoferi şi pasageri în mai multe maşini care au rămas înzăpezite în judeţul Botoşani, au fost salvate vineri noapte de echipele de intervenţie, misiunile continuând şi sâmbătă dimineaţa, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Persoanele care au rămas înzăpezite au fost ajutate de pompieri, poliţişti, poliţişti de frontieră, jandarmi şi autorităţile locale să ajungă în cea mai apropiată localitate sau la domiciliu. Unele dintre aceste persoane au fost cazate la şcoli, primării, dar şi la persoane particulare din localităţile Dângeni, George Enescu şi Ungureni, iar autorităţile locale le-au asigurat hrană şi ceai cald.

Peste 150 de apeluri de la persoane care au rămas înzăpezite au fost înregistrate de vineri seara până sâmbătă, la ora 5.00, la Dispeceratul integrat pentru situaţii de urgenţă.

Cele mai multe probleme au fost înregistrate pe DN 29, între localităţile Botoşani şi Săveni, drum perpendicular pe direcţia vântului, a precizat ISU Botoşani, într-un comunicat de presă.

Aproximativ 70 de persoane rămase înzăpezite între localităţile Mihai Viteazu şi Săveni au fost preluate cu două buldoexcavatoare şi o ambulanţă SMURD, fiind transportate în localităţile Mihai Viteazu şi Săveni.

Un băieţel de 11 luni, din comuna Todireni, care trebuia să fie internat, a ajuns la Secţia de Pediatrie a Spitalului Judeţean Botoşani după aproape patru ore. Acesta a fost preluat de o ambulanţă aparţinând substaţiei Truşeşti, care a mers în spatele unui utilaj de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, întrucât în mai multe zone de pe traseu zăpada viscolită a blocat circulaţia. În condiţii normale, distanţa Todireni – Botoşani poate fi parcursă în maxim o oră, a precizat ISU Botoşani.

Pompierii şi jandarmii au continuat sâmbătă dimineaţă misiunile de salvare pe DN 29 Botoşani – Săveni. Şase pompieri şi patru jandarmi au salvat peste 20 de persoane din mai multe autoturisme rămase înzăpezite la aproximativ patru kilometri de Săveni.

„Condiţiile meteorologice existente le-au permis deplasarea cu autospecială SMURD doar un kilometru. Pentru a ajunge la persoanele care aveau nevoie de ajutor, salvatorii au fost nevoiţi să parcurgă mai bine de trei kilometri pe jos. Cu toate că vântul sufla cu putere şi zăpada depăşea în unele locuri un metru înălţime, s-a reuşit evacuarea persoanele din zona respectivă şi transportarea acestora la Săveni”, a precizat ISU Botoşani.

Totodată, pompierii au salvat, sâmbătă dimineaţă, un bărbat de 66 ani, din Mitoc, care avea probleme cardiace şi rămăsese blocat într-un microbuz înzăpezit la patru kilometri de Săveni. Întrucât nu au reuşit să ajungă cu autospeciala SMURD până la microbuz, din cauza drumului impracticabil, salvatorii au mers pe jos, prin viscol, trei kilometri şi s-au întors cu bărbatul, care a fost transportat pe o targă.

În zona fermei Popăuţi, la ieşirea din municipiul Botoşani, mai multe persoane au rămas blocate în trafic din cauza ninsorii şi a viscolului, pompierii fiind solicitaţi să intervină vineri noapte de către Prefectura Botoşani. Echipele de intervenţie au deblocat şapte autoturisme şi au salvat 16 persoane.

ISU Botoşani a precizat că sâmbătă dimineaţă mai erau închise cinci tronsoane de drumuri naţionale, respectiv DN 29A Dorohoi – Darabani – Rădăuţi Prut, DN 29C Cucorăni – Bucecea, DN 29 Botoşani – Huţani şi Botoşani – Săveni – Manoleasa şi DN 29D Botoşani – Truşeşti – Ştefăneşti.

Judeţul Botoşani a fost sub avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol până vineri seara, când a intrat în vigoare codul galben de vânt puternic, valabil până sâmbătă, la ora 17.00. Potrivit meteorologilor, viteza vântului va depăşi la rafală 60-70 kilometri pe oră.

 

Intervenţii ale ISU la Suceava, pentru îndepărtarea unor copaci rupţi de vânt

Pompierii au intervenit, sâmbătă, la Suceava, pentru îndepărtarea unui copac rupt de vânt care a căzut peste o casă din zona centrală a municipiului, precum şi pentru tăierea unui alt arbore care risca să se prăbuşească peste mai multe maşini, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, Dan Moroşanu, un copac a căzut pe acoperişul unei case din cartierul sucevean Areni, iar pompierii au intervenit pentru îndepărtarea acestuia, fiind afectat acoperişul locuinţei.

Pompierii au intervenit şi în cartierul Burdujeni, unde au tăiat un alt copac, înalt cât un bloc de patru etaje şi care risca să cadă peste autoturismele parcate în zonă.

Totodată, un alt copac care risca să cadă şi să blocheze o stradă principală din municipiul Suceava a fost tăiat de pompieri.

Potrivit reprezentantului ISU Suceava, tot din cauza vântului puternic un copac a căzut în comuna Adâncata peste un drum, fiind blocat un sens de mers, iar pentru îndepărtarea arborelui au intervenit angajaţi ai Direcţiei Silvice.

sursa: mediafax.ro


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/drumuri-inchise-localitati-fara-energie-electrica-si-persoane-inzapezite-in-mai-multe-judete-din-moldova-de-peste-prut/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19