Angajaţii subordonaţi municipalităţii Orhei ar fi obligaţi să redirecţioneze 2% din impozitul pe venit către Fundaţia Miron Șor. La această situaţie a atras atenţia consilierul neafiliat Oleg Matei în cadrul şedinţei Consiliului municipal Orhei de la sfârșitul săptămânii trecute.
Consilierul l-a întrebat pe primarul Ilan Șor dacă este adevărat că angajaţii întreprinderilor municipale sunt impuşi să ofere 2% din impozitul pe venit în folosul Fundaţiei Miron Șor. Oleg Matei a declarat că există persoane care se plâng că aceasta se face „добровольно-принудительно” (voluntar-obligatoriu).
Primarul Ilan Șor a răspuns că în republica exista 10 fundaţii ca Miron Șor, care au dreptul să primească 2% din impozitul pe venit de la persoane fizice. Șor a declarat că i-a anunţat nu doar pe orheieni, dar şi pe oamenii din întreaga republică că la banii pe care îi va aduna, Fundaţia va mai adăuga de 5 ori pe atâta și se va construi ceva concret în oraşul Orhei.
Menționăm că, din anul 2017, persoanele fizice plătitoare de impozite pot direcționa 2% din impozitul pe venit, achitat la buget, către una din cele peste 500 de asociații obștești, fundații, instituții private și culte religioase înregistrate în lista beneficiarilor de astfel de venituri.
Fundaţia Miron Șor poartă numele tatălui primarului de Orhei, Ilan Șor. Potrivit Registrului de stat al organizaţiilor necomerciale (RSON), preşedinte al Fundaţiei este Ilan Șor, mandatul căruia ar fi expirat la 17 noiembrie 2016. În RSON, Fundaţia este înscrisă la domeniile de activitate pentru “susţinerea copiilor, de caritate şi de asistență socială”.
În anul curent, Fundaţia Miron Șor a organizat concertul de ”Ziua Victoriei” la Chișinău, cu participarea artiştilor din Rusia Iosif Kobzon şi Lev Leșcenko. La sfârşitul anului şcolar, Fundaţia i-a premiat pe elevii cu performanţe din oraşul Orhei. În ultima, vreme, Fundaţia Miron Șor apare tot mai frecvent ca organizaţie cu susţinerea căreia au loc mai multe activități iniţiate de primarul de Orhei, Ilan Șor.