Categories: SocialȘtiri

Două spitale regionale vor primi și trata bolnavii de COVID-19

Spitalele din Bălți și Comrat vor fi activate în procesul de depistare și tratare a cazurilor de COVID-19. Anunțul a fost făcut joi, după şedinţa Punctului Focal, de către ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, astăzi s-a luat decizia de a activa două instituții medicale regionale pentru a evita transportarea bolnavilor și pentru a micșora încărcătură pusă pe spitalele din capitală.

Șeful de la Sănătate a specificat că ieri personalul medical din aceste două instituții a primit echipamentul și consumabilele necesare și ele au finisat instruirea pentru a putea trata cazurile de COVID-19. De instruire conform protocoalelor OMS au beneficiat și medicii de familie.

Dumbrăveanu a precizat că până în prezent în Laboratorul ANSP au fost aplicate 1 164 de teste, iar 149 s-au dovedit a fi pozitive. Din cazurile de infectare deja confirmate, 49 sunt de import iar 100 cu transmitere locală.  În ultima perioadă se atestă o intensificare a transmiterii locale, din acest motiv reiterez îndemnul pentru populație să rămână acasă, iar vârstnicii să nu părăsească domiciliul fără a avea strictă necesitate”, a spus oficialul.

Ministrul a comunicat că 25 dintre pacienții infectați cu COVID-19 și internați la spitalul “Toma Ciorbă” se află în stare gravă, alte trei persoane în stare gravă sunt tratate la Spitalul Republican. Restul pacienților au o stare de sănătate de gravitate medie sau satisfăcătoare.

În perioada 17 martie-15 mai, pe întreg teritoriul Republicii Moldova este declarată stare de urgenţă. Pe durata acesteia, Comisia Națională pentru Situaţii Excepţionale a emis mai multe măsuri restrictive pentru cetățeni și a implicat polițiștii și militarii pentru supravegherea respectării lor. Cetățenii, dar și agenții economici, care nu se supun deciziilor comisiei, vor fi sancționați.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

11 ore ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

12 ore ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

12 ore ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

17 ore ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

20 de ore ago