Select your Top Menu from wp menus

Două luni înainte de vot: forțele pro-europene – 35%/ forțele pro-ruse – 29%

Institutul de Marketing și Sondaje IMAS din Chișinău a făcut publice rezultatele sondajului „Perspectiva votanţilor activi din Republica Moldova în pragul alegerilor parlamentare” din 30 noiembrie curent.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în legislativ ar accede 5 formațiuni politice. Pragul electoral este de 6%. Cele mai multe voturi 23,4% le-ar acumula Partidul Comuniștilor (PCRM). Partidul Liberal Democrat (PLDM) ar acumula 18,6% din voturi, Partidul Democrat (PDM) – 10,7%, iar Partidul Liberal – 6,3%.

Surpriză

De asemenea, conform rezultatelor sondajului, pragul electoral l-ar putea trece, cu 6,3%, partidul lui Renato Usatîi – un controversat om de afaceri (cu cetățenie moldovenească) stabilit în Rusia. După două tentative eșuate de a obține înregistrarea unui partid în Moldova, marți el a anunțat într-o conferință de presă că va merge în alegeri cu un alt partid – Partidul ”Patria” înregistrat pe 12 septembrie 2014. În fruntea partidului proaspăt-înregistrat este fostul ambasador al Moldovei în România, Emil Ciobu. Potrivit juriștilor, probabilitatea ca acestui partid să-i fie refuzată înregistrarea de către Comisia Electorală Centrală este foarte mare din cauza declarației de avere a lui Renato Usatîi.

În ceea ce privește reușitele partidelor în viziunea electoratului, sondajul scoate în evidență trei piste distincte: majoritatea respondenţilor au spus ca PCRM are cea mai mare grijă de pensionari; PLDM a adus Republica Moldova mai aproape de UE, iar PDM atinge ponderi mai importante pe partea ce ține de susținerea familiilor și problemele femeilor.

Lideri preferați

Sondajul mai relevă că actualul premier Iurie Leancă, liderul comuniștilor Vladimir Voronin și actualul primar de Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă, sunt persoanele pe care cetățenii ar dori să-i vadă în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Potrivit datelor, 28,7% din respondenți au spus că dacă ar putea vota direct prim-ministrul – și-ar da votul pentru Iurie Leancă, 16,2 la sută doresc să-l vadă pe liderul PCRM în funcția de premier, iar 8,4% pledează pentru Dorin Chirtoacă.

„Alegerile din 30 noiembrie sunt foarte importante pentru destinul ţării şi reprezintă un test al maturităţii societăţii noastre. De felul în care se va desfășura campania electorală, corectitudinea şi neimplicarea resurselor administrative, vom fi judecaţi de către cetăţeni şi de către partenerii noştri externi”, a declarat marți premierul Iurie Leancă în cadrul unui seminar organizat de Comisia Electorală Centrală. El a precizat că de corectitudinea campaniei electorale va depinde asistenţa politică, financiară şi la nivel de expertiză acordată de partenerii externi ai Moldovei.

Din sondajul IMAS mai reiese că 68% dintre moldoveni sunt îngrijorați de o eventuală invazie din partea Rusiei. Întrebați dacă sunt de acord cu acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, 71 la sută din respondenți au condamnat implicarea Rusiei, iar 18% au aprobat invadarea Ucrainei de către Rusia.

sursa: dw.de


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/doua-luni-inainte-de-vot-fortele-pro-europene-35-fortele-pro-ruse-29/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19