Select your Top Menu from wp menus

Dosarul lui Șor, nemişcat mai bine de 4 luni. Nu a ajuns încă la CA pentru că “inculpatul nu cunoaşte limba de stat”

Au trecut mai bine de 4 luni de la pronunțarea de către prima instanţă a hotărârii motivate de condamnare a controversatului om de afaceri Ilan Șor (Shor), actualmente primar al municipiului Orhei ,  dar dosarul acestuia încă nu a ajuns  la Curtea de Apel Chișinău.  Asta, deși sentința în dosarul fostului preşedinte al Consiliul de Administrare al Băncii de Economii lui Ilan Șor, care este judecat penal pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari, a fost pronunțată pe 21 iunie 2017 (redactată motivat peste aproape o lună).

Portalul Anticorupţie scrie că la Curtea de Apel susţin că dosarul lui Ilan Șor încă nu le-a fost încă transmis de prima instanţă şi că,  de regulă, alte dosare sunt transmise mai repede.

Judecătorul Andrei Neculce, care a examinat cauza lui Șor în prima instanţă – la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a comunicat că dosarul se află încă la el. De vină pentru reţinerea dosarului ar fi “traducerea hotărârii” emise de el, pentru că, după cum a spus Neculce,  “inculparul nu cunoaşte limba de stat”.

Menţionăm că până în prezent hotărârea – mai exact sentinţa motivată în dosarul lui Ilan Șor, nu a fost publicată pe portalul instanțelor de judecată. Examinarea acestui dosar a avut loc în şedinţe închise, iar judecătorul Andrei Neculce a recalificat infracţiunea pentru care procurorii i-au deschis lui Sor dosar penal.

Astfel, în loc de escrocherie în proporții deosebit de mari ( infracțiune prevăzută la Art. 190, alin.5), cu aplicarea pedepsei de 8 până  la 15 ani de închisoare, Șor a fost condamnat pentru cauzarea daunelor materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere, dacă fapta nu constituie o însuşire, (infracțiune prevăzută de Art. 196, alin.4), cu aplicarea amenzii de 1350 până la 2350 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Pentru cumul de infracțiuni, Șor a fost condamnat la 7,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, dar a fost eliberat din arest la domiciliu, până la pronunţarea sentinţei de către Curtea de Apel.

Anticorupţie mai scrie că Andrei Neculce este judecătorul care a examinat şi dosarele fostului premier Vlad Filat şi al viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu.
Amintim că Filat a fost arestat în baza unui autodenunţ scris de Ilan Șor şi în prezent îşi ispăşeşte pedeapsa de 9 ani de închisoare, iar Grozavu a revenit în funcţie după o perioadă de  arest la domiciliu.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/dosarul-lui-sor-nemiscat-mai-bine-de-4-luni-nu-a-ajuns-inca-la-ca-pentru-ca-inculpatul-nu-cunoaste-limba-de-stat-iar-hotararea-se-traduce/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19