Categories: SocialȘtiri

Dosarul „Grawe Carat Asigurări” a fost remis instanţei

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat instanţei de judecată cauza penală de învinuire a Directorului executiv al Asociaţiei Profesionale a „Biroului Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule” (BNAA). Acesta este învinuit de neexecutarea intenţionată a hotărîrii instanţei de judecată (art.320 Cod penal).

Temei pentru pornirea cauzei penale a servit plîngerea depusă de Comitetul de Conducere al Î.M. „CRAWE CARAT Asigurări” S.A., care solicita tragerea la răspunderea a factorilor de decizie ai BNAA din R. Moldova. Potrivit petiţionarilor, în septembrie 2013, responsabilii BNAA au exclus respectiva companie din componenţa membrilor cu drepturi depline şi i-au retras autorizaţia de a elibera certificate internaţionale de asigurări „Carte Verde”.

În cadrul acţiunilor de urmărire penală, Procuratura Anticorupţie a stabilit că, deşi încă din ianuarie 2014, exista o Decizie irevocabilă a Curţii de Apel Chişinău şi un titlu executoriu, prin care Directorul BNAA a fost obligat ca, în termen de 3 zile, să suspende hotărîrea prin care Grawe Carat Asigurări a fost păgubită, învinuitul a ignorat-o în mod intenţionat şi s-a eschivat de la executarea hotărîrii instanţei de apel.

Urmare a refuzului de a executa cerinţele documentului, în luna aprilie 2014, Directorul BNAA a fost recunoscut vinovat şi sancţionat contravenţional cu amendă în mărime de 4 mii lei, hotărîre menţinută în vigoare prin decizia Curţii de Apel Chişinău din 2 iunie curent.

Procurorii au constatat că prin aceste acţiuni intenţionate, învinuitul a comis infracţiunea prevăzută de art. 320 alin.(1) din Codul Penal „Neexecutarea hotărîrii instanţei de judecată”, adică neexecutarea intenţionată sau eschivarea de la executare a hotărîrii instanţei de judecată, dacă aceasta a fost comisă după aplicarea sancţiunii contravenţionale.

Respectiva cauză penală a fost expediată pentru examinare Judecătoriei Buiucani, iar dacă va fi recunoscut vinovat, învinuitul riscă o amendă de cel mult 6 mii lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau închisoare de pînă la 2 ani.

RadioOrhei

Recent Posts

PAS a continuat să domine la capitolul utilizarea abuzivă a resurselor administrative în raionul Orhei, în actuala campanie electorală

Asociația Obștească ”Promo-LEX” a prezentat  cel de-al patrulea raport al Misiunii de observare (MO) a…

8 minute ago

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

o săptămână ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago