Dosarul ”Furtului Miliardului” trebuie transmis României, împreună cu Ilan Shor

Într-un editorial din publicația de expresie rusă, Panorama, jurnalistul Dmitri Ciubașenco lansează ideea că de dosarul devalizării sistemului bancar moldovenesc ar trebui să se ocupe organele de drept din România, și tot într-o închisoare din țara vecină ar trebui transferat primarul de Orhei, Ilan Shor.

Ciubașenko își argumentează poziția prin faptul că în schema delapidării rezervelor valutare prin intermediul băncilor falimentate ar fi implicați mai multe persoane care au și cetățenia română, iar legislația din România permite investigarea infracțiunilor produse în afara acestei țări, dacă persoanele care le-au comis sunt cetățeni români. Totodată o investigație poate fi începută dacă un cetățean străin a comis peste hotare o infracțiune contra unui cetățean român, în acest caz Ciubașenco sugerează cetățenilor moldoveni, care au și cetățenie română să depună plângeri la parchetul din România, pentru că se pot considera victime în urma furtului miliardului.

Referindu-se la Ilan Shor, autorul presupune că de acesta nu ar avea nevoie multe persoane influente, din cauza mărturiilor pe care le-ar putea depune în dosarul „miliardului”. Ciubașenco mai zice că Shor nu are nici o șansă în justiția moldovenească și cel mai bine ar solicita transmiterea dosarului său sub jurisdicția internațională, iar el personal să fie transferat într-o închisoare din străinătate.
Aici interesul lui Shor ar coincide cu cel al publicului larg, care ar dori descoperirea ”dosarului miliardului”, iar cei vinovați să fie pedepsiți, mai scrie Ciubașenco
Amintim că primarul de Orhei se află de săptămâna trecută în arest pentru 30 de zile sub acuzația de spălare de bani în dosarul devalizării sistemului bancar moldovenesc. Avocații acestuia resping acuzațiile aduse de procurori și cer ca acesta să fie cercetat în stare de libertate.

 

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

o oră ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

o oră ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

2 ore ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

7 ore ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

10 ore ago