Dosarul fostului premier Vlad Filat intră în dezbateri judiciare. Declaraţia a fost făcută de acuzatoarea de stat Adriana Beţişor după şedinţa de judecată care a avut loc marţi, 14 iunie. Potrivit ei, dezbaterile demarează săptămâna viitoare, transmite IPN.
Acuzatoarea Adriana Beţişor a declarat, de asemenea, că în cadrul şedinţei de marţi au fost examinate mai multe cereri ale apărătorilor lui Vlad Filat cu privire la aducerea silită a unor martori în instanţa de judecată. Potrivit ei, magistraţii au respins aceste cereri ca fiind neîntemeiate. „După mai multe cereri care au fost depuse de apărători, solicitându-se aducerea silită a unor martori, instanţa de judecată s-a pronunţat referitor la aceste cereri ca fiind neîntemeiate, fapt pentru care am intrat în dezbaterile judiciare”, a declarat Adriana Beţişor.
Avocatul ex-premierului, Igor Popa, a declarat că ceea ce s-a întâmplat astăzi în judecată este încă o dovada a faptului că acesta nu este un proces făcut prin prisma legii, ci mai degrabă o mascaradă. „Noi am înaintat instanţei cereri prin care am solicitat să fie aduşi şi alţi martori, am adus instanţei probe prin care se demonstrează că martorii au fost citaţi legal, însă instanţa a respins”, a afirmat avocatul.
Totodată, apărarea a înaintat o cerere ca să fie citat repetat Ilan Şor pentru a face declaraţii suplimentare. „La noi au apărut multe semne de întrebare faţă de acest personaj. El este un martor necredibil, a făcut un denunţ fals, spunem noi, şi pentru a demonstra lipsa de temeinicie a acelor declaraţii făcute de Şor, noi am solicitat ca să fie invitat repetat”, a afirmat Igor Popa.
Potrivit avocatului, Vlad Filat continuă să se afle în greva foamei şi se simte prea bine. „Noi considerăm că ceea ce se întâmplă astăzi cu Vlad Filat, aducerea lui în cătuşe, aflându-se în greva foamei şi purtarea lui în faţa presei este un tratament inuman şi degradant şi contravine cel puţin articolului 3 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului”, a afirmat avocatul.
Tot astăzi ex-premierul Vlad Filat a postat un nou mesaj pe contul său de Facebook. Potrivit lui, sentinţa în dosarul său urmează să fie pronunţată până la finele lunii curente şi este decisă demult, iar cel care a decis pedeapsa este Vlad Plahotniuc. „Sentința este scrisă de mult. Până la sfârșitul acestei luni aceasta trebuie anunțată. Sentinţa este decisă şi a fost deja şoptită judecătorilor şi procurorilor. Sentința prevede 16-18 ani de închisoare”, se menționează în mesaj.
Vlad Filat afirmă că sentinţa a început să fie scrisă în momentul în care a devenit prim-ministru. „Cu cât mai mult insistam eu pe reforme, cu atât mai mult scria Plahotniuc această sentinţă”, scrie ex-prim-ministrul oferind şi o cronologie a evenimentelor, care, din punctul său de vedere confirmă logica respectivă a lucrurilor. El face trimitere la atacul raider asupra Agroimbank, BEM, Victoriabank şi Asito în 2011, cazul din Pădurea Domnească din 2013, crearea guvernului minoritar, arestarea sa în plenul Parlamentului din octombrie 2015.
„După alegerile din 2014, am fost presat să cedez funcţia de prim-ministru. Am avut de ales: guvern minoritar sau prim-ministru democrat. Am ales guvern minoritar. Demisia lui Chiril Gaburici a urmat repede. Acest lucru s-a întâmplat după ce a fost invitat la procuratura generala. Atunci PD a cerut în mod ultimativ funcţia de prim-ministru. Am spus nu. În iulie au fost arestate rudele mele. Între timp, am cerut demisia procurorului general şi a guvernatorului BNM şi o investigaţie reală a furtului miliardului. Enervaţi că pot trăi fără funcţie, s-a decis arestarea mea. Dar cel mai grav este ca procesul, în pofida prevederilor legale, are loc cu uşile închise. Se tem. Se tem pentru ca nu exista probe,şi pe întuneric e mult mai uşor să condamni un om”, afirmă Vlad Filat.
El îşi argumentează poziţia privind termenul de pronunţare a sentinţei prin alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. „PD-ul trebuie să meargă în alegeri cu un „ţap ispăşitor” în cazul miliardului furat. Iar cel care a decis pedeapsa este Plahotniuc. Motivul este unul mai vechi: am îndrăznit să lupt cu el şi cu sistemul lui diabolic. Totodată, sentinţa mea va fi un exemplu pentru alţii care vor îndrăzni sa nu i se supună”.
Vlad Filat îşi asumă şi propriile greşeli. „Regret că în 2013 am rămas singur şi am dat dovadă de laşitate politica şi nu am putut duce lupta până la capăt. Presiunea a fost însă una foarte mare. Atunci, am fost acuzat că distrug Alianţa şi că aduc comuniştii la putere. Prietenii de la Bruxelles şi Bucureşti m-au rugat să cedez. Şi am cedat. În rezultat avem un stat capturat total şi dictatură. Istoria ne va judecata pe fiecare dintre noi”, conchide fostul premier în mesajul său pe Facebook.
Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie 2015 şi este învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Fostul premier pledează nevinovat.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…