Autoritățile de la București au aprobat metodologiile ce reglementează admiterea tinerilor din Republica Moldova în învățământul preuniversitar și superior de stat din România în anul de învățământ 2017 – 2018. În raport cu anul precedent, metodologia de școlarizare în învățământul superior are câteva elemente noi. Concursul de admitere la studii universitare de licență se va realiza de către universități, în baza locurilor alocate românilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare și a criteriilor stabilite de acestea, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale de la București, pentru anul universitar 2017 – 2018 candidații pot să aplice pentru un număr nelimitat de universități, domenii și specializări. Anterior aceștia puteau aplica la un singur domeniu, la cel mult trei instituții de învățământ superior.
Pentru depunerea dosarelor nu va mai fi nevoie de deplasare. Actele vor putea fi transmise pe adresa de e-mail stabilită de către instituția de învățământ superior, prin poștă – pe adresa universităților, la târgurile educaționale care vor fi organizate pe teritoriul Republicii Moldova sau la sediile extensiunilor universitare care funcționează pe teritoriul Republicii Moldova.
Tinerii din Republica Moldova mai pot trimite dosarele pe adresa de e-mail dosarerepmold@edu.gov.ro, la Ministerul Educației Naționale, în timp ce candidații din diaspora au la dispoziție adresa dosarerompret@edu.gov.ro sau misiunile diplomatice ale României din străinătate, care vor transmite dosarele la minister și de aici mai departe la instituțiile de învățământ superior dorite. Pe aceleași adrese pot fi solicitate și detalii suplimentare sau clarificări privind procedurile de școlarizare.
În ceea ce privește școlarizarea în învățământul preuniversitar, dosarele cu acte de studii vor fi transmise direct sau prin poștă, în perioada 10 – 17 iulie, fie la Inspectoratul Școlar Județean Iași (ISJ Iași), fie la Ministerul Educației Naționale (MEN). Ulterior MEN va înainta dosarele de candidatură către ISJ Iași, în vederea desfășurării concursului de admitere computerizat.
Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…
În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…
Un proces-verbal de control al Inspectoratului de Supraveghere Tehnică privind volumul cheltuielilor făcute din banii…
Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…
Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…
În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…