Select your Top Menu from wp menus

Dorin Chirtoacă, vizat într-un nou dosar

Primarului suspendat Dorin Chirtoacă i se va înainta învinuirea într-un nou dosar penal. Acest lucru urma să se întâmple miercuri, 6 septembrie, însă primarul s-a prezentat la Procuratura Anticorupție în lipsa avocaților.

Dorin Chirtoacă a declarat jurnaliștilor că deocamdată nu cunoaște despre ce dosar este vorba, iar conținutul acestuia urmează să fie cunoscut în zilele următoare. Edilul consideră că deschiderea unui nou dosar confirmă faptul că dosarul precedent este „gol”, iar temeiurile pentru a fi intentat sunt altele decât cele legale. Dorin Chirtoacă a mai spus că acum se încearcă să se sape în toate domeniile, în speranța de a fi identificate ilegalități, însă edilul susține că nu a încălcat legea.

Solicitat de IPN, procurorul Dumitru Robu a declarat că astăzi Dorin Chirtoacă a fost citat să se prezinte, împreună cu avocatul, pentru a fi efectuate acțiuni de urmărire penală pe o altă cauză penală. Luând în considerare faptul că primarul suspendat s-a prezentat în lipsa apărării, acțiuni de urmărire penală nu au putut fi efectuate.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, în perioada anilor 1998 – 2013, instanțele judecătorești au emis 383 de hotărâri prin care obliga Consiliul municipal Chișinău să asigure diferite persoane și familiile acestora cu spațiu locativ din fondul public de locuințe municipale. Astfel, în perioada 2012 – ianuarie 2017, Primăria, reprezentată de către primarul general, prin înțelegere prealabilă cu părțile în procedura de executare, au găsit o metodă de soluționare a titlurilor executorii, încheind tranzacții de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanțelor judecătorești, prin care CMC era obligat să-i asigure cu locuințe.

Procurorii menționează că primarul, încheind 81 de tranzacții de împăcare și achitând mijloace ale bugetului municipal în sumă totală de 66 de milioane de lei, a cauzat administrației publice locale un prejudiciu în proporții deosebit de mari. La fel, în urma analizei ordinii de executare a titlurilor executorii s-a constatat că Primăria nu a asigurat realizarea transparentă a hotărârilor instanțelor de judecată conform unui registru sau a unui program succesiv după principiul „primul venit – primul servit”, repartizarea spațiului locativ fiind realizată selectiv, preferențial și dezordonat.

Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, unde se află și în prezent. Edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea și primirea, prin mijlocitor, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini și a grăbi îndeplinirea unei acțiuni. Pe 21 iulie procurorii au expediat dosarul de învinuire în instanța de judecată. Dorin Chirtoacă pledează nevinovat.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/dorin-chirtoaca-vizat-intr-un-nou-dosar/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19