Categories: PoliticȘtiri

Domnica Manole: Judecătorii au câștigat salarii, dar au pierdut independența

„Cazul meu este unul politic și a fost apreciat politic de către toată comunitatea internațională”, susține Domnica Manole, magistrata Curții de Apel Chișinău care a fost eliberată din funcție. Fosta judecătoare a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că este vorba despre planuri concertate în privinţa sa între Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), forțele politice şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. Domnica Manole a mai spus că relația între justiție și politic este cu foarte multe pârghii de influență asupra judecătorilor, transmite IPN.

Domnica Manole, care în luna aprilie a anului trecut, a emis o hotărâre ce obliga Comisia Electorală Centrală să desfășoare referendumul constituțional inițiat de către Platforma „DA”, spune că a pronunţat hotărârea în conformitate cu legea și cu intima sa convingere. În opinia sa, pentru cei care se află la cârma puterii în Republica Moldova, a fost un act care i-a revoltat: de ce un judecător a îndrăznit să pronunțe o hotărâre în asemenea caz?.

Fosta magistrată spune că, începând cu anul 2009, în sistem au început schimbări pozitive în sensul de stabilire prin lege a garanțiilor de independență. Potrivit ei, asta a durat până în 2012, însă ulterior printr-un șir de modificări legislative, garanțiile de independență a judecătorului au fost diminuate. „Până în 2012, noi aveam acces la justiție ca și orice cetățean al Republicii Moldova. Era Curtea de Apel care examina atât pe fond, cât și în drept, era Curtea Supremă, un complet din cinci judecători care, la fel, examina pe fond și în drept. Acum examinează un complet din nouă judecători ai Curții Supreme de Justiție doar pe aspecte de procedură”, a notat ex-judecătoarea.

Domnica Manole a mai spus că în 2013 a fost modificat un alt articol care prevede acordul la pornirea urmării penale. Astfel, dacă până atunci sesizarea procurorului general era examinata în CSM și sub aspect de veridicitate, calitate a materialelor prezentate de procuror care confirmă bănuiala rezonabilă de comitere a unei infracțiuni de către judecător, prin articolul modificat rolul CSM, ca garant al independenței puterii judecătorești a fost limitat doar la unul formal.

„Atunci când s-au făcut aceste modificări, a fost făcut, să-i spunem așa, un compromis între judecători și putere. S-au dat salarii, dar, în același timp, s-au diminuat garanțiile de independență. Judecătorii, bucuroși de faptul că vor avea salarii mai mari, într-un fel, au acceptat tacit aceste modificări ale legislației. Acum, în urma acestor modificări, o să vedeți că din anul 2014 până în anul 2016, noi avem, probabil că prima dată în istoria jurisprudenței Republicii Moldova, cele mai multe dosare în privința judecătorilor, undeva 39-40 de dosare penale”, a declarat Domnica Manole.

Fosta magistrată a mai spus că independența în justiție este o valoare, ea trebuie apărată și ea trebuie apărată nu doar de judecători, dar de întreaga societate: de președintele țării, de deputații țării etc.

La începutul lunii iulie, în baza avizelor Serviciului de Informații și Securitate, CSM a declarat-o pe judecătoarea Domnica Manole incompatibilă cu funcția de magistrat. CSM a propus șefului statului să o elibereze din funcție, iar ulterior un decret prezidențial în acest sens a fost semnat. Magistrata a apreciat această decizie ca fiind o comandă politică, o decizie ilegală, cu depășirea flagrantă a tuturor prevederilor legale.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago