Categories: PoliticȘtiri

Domnica Manole califică drept ilegală decizia CNI de a iniţia un control în privinţa sa

Judecătoarea Curţii de Apel Chişinău, Domnica Manole, califică acţiunile Procuraturii Anticorupţie şi ale Comisiei Naţionale de Integritate vădit ilegale. Într-o declaraţie remisă presei magistrata aduce la cunoştinţă că CNI a dispus miercuri, 6 iulie, iniţierea procedurii de control în privinţa sa privind eventuala încălcare a regimului juridic de declarare a veniturilor şi proprietăţiii pentru anul 2015, transmite IPN.

Drept temei al iniţierii procedurii de control a servit sesizarea Procuraturii Anticorupţie. Necesitatea efectuării controlului este motivată de cauza penală pornită de către procurorul general interimar, Eduard Harunjen, pe numele magistratei pentru pronunţarea cu rea-voinţă a unei hotărâri judecătoreşti.

„Consider acţiunile Procuraturii Anticorupţie şi ale CNI vădit ilegale şi contrare bunului simţ. În primul rând, este de menţionat faptul că, pentru perioada 2014-2015, am fost deja supusă controlului de către CNI şi nu au fost constatate divergenţe sau încălcări cu privire la declaraţia de venituri şi proprietăţi”, susţine Domnica Manole.

Judecătoarea afirmă că demersul în cauză al Procuraturii Anticorupţie nu are nicio tangenţă cu obiectul cauzei penale intentate împotriva sa şi la care se face referire, nefiind vorba de acţiuni de corupţie sau conflict de interese, ci de pronunţarea hotărârii judecătoreşti cu privire la obligarea CEC-ului de a iniţia un referendum.

Magistrata accentuează că iniţierea controlului dat are loc înainte de a fi examinată de către CSJ contestarea Hotărârii CSM privind admiterea sesizării Procuraturii Generale de a porni urmărirea penală împotriva sa. În opinia judecătoarei, acest lucru  denotă că se conturează un scenariu bine pus la punct de a utiliza orice mijloc pentru a o intimida. Potrivit ei, acest fapt îi stârneşte îngrijorare şi neîncredere în sistemul de drept naţional.

Conform agendei de lucru, Comisia Naţională de Integritate urmează să examineze în şedinţa din 7 iulie, începând cu ora 10.00, cazul privind eventualele încălcări comise de către Domnica Manole.

În luna aprilie a anului curent, Domnica Manole a emis o hotărâre prin care Comisia Electorală Centrală a fost impusă să desfăşoare referendumul constituţional iniţiat de către Platforma „DA”. Adresarea la CSM pentru cercetarea judecătoarei a fost înaintată drept urmare a deciziei Curţii Supreme de Justiţie prin care s-a constatat caracterul vădit ilegal al hotărârii emise de magistrată şi a sesizării preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, prin care se solicita tragerea la răspundere penală a acesteia.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago