Secţia combatere tortură a Procuraturii Generale anunţă despre finalizarea şi expedierea în instanţa de judecată a cauzei penale de învinuire a doi poliţişti din Orhei. Aceştia sunt acuzaţi de comiterea torturii şi vătămării intenţionate medii a integrităţii corporale sau a sănătăţii unei persoane anunţă un comunicat al Procuraturii Generale.
Poliţiştii sunt învinuiţi că în anul 2012, fiind sesizaţi de concubina victimei, care reclama comportamentul violent al acestuia, l-au condus pe bărbat la sediul Inspectoratului raional de Poliţie. Aici, bărbatul a fost bătut crunt cu pumnii şi picioarele.
Conform expertizei medico-legale, dispuse de procurori pe acest caz, victima, în vârstă de 44 ani, s-a ales cu fracturi ale coastelor, contuzie pulmonară, şi alte răni.
Vadim Machidon, procuror în cadrul Procuraturii Orhei a relatat că cei doi poliţişti activează de câţiva ani în cadrul Secţiei Ordine Publică a poliţiei din Orhei, având gradul de locotenent-major. Solicitat de Radio Orhei acesta a spus că nu s-a cerut suspendarea poliţiştilor din funcţie pe durata anchetei pe motiv că nu aveau aveau cum să influienţeze aceasta. Potrivit sursei citate în acest caz deja a avut loc o şedinţă de pregătire, fiind amânată pentru o dată ulterioară la solicitarea avocaţilor care îi apără pe cei doi poliţişti.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, poliţiştii riscă închisoare pe un termen de la 5 pînă la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.
Faptele de tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante pot fi semnalate şi la numerele„telefonului de încredere” al Procuraturii Generale. „Telefonul de încredere” a fost lansat în toate raioanele republicii (postate pe site-ului oficial al Procuraturii www.procuratura.md), Procurorul General obligîndu-i pe procurorii teritoriali şi specializaţi să asigure examinarea obiectivă a apelurilor şi comunicatelor înregistrate cu monitorizarea rezultatelor şi măsurilor întreprinse.