Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidenţiale, pe primele două poziţii s-ar clasa candidatul socialiştilor, Igor Dodon, şi cel al Partidului Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase. Astfel de rezultate arată studiul sociologic „Situaţia socio-politică din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidenţiale în opinia populaţiei”, desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, transmite IPN.
33,9% din cei chestionaţi ar vota pentru Igor Dodon; 12,6% – pentru Andrei Năstase. Aceştia ar fi urmaţi de preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu – 11,8%. Pentru preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, ar vota 10,1% din alegători; iar 6,8% – pentru preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă. 3,8% l-ar susţine pe Dumitru Ciubaşenco, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru; iar 0,9% – pe preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Potrivit studiului, majoritatea respondenţilor – 82% consideră că evenimentele din interiorul ţării merg într-o direcţie incorectă. 68% dintre respondenţi apreciază negativ schimbările care s-au produs pe parcursul ultimilor cinci ani în soluţionarea conflictului transnistrean, în combaterea corupţiei şi în sfera economică a statului. Fiecare al treilea respondent consideră că Guvernul condus de Pavel Filip este în stare să schimbe lucrurile spre bine, mai mulţi însă – 59% sunt sceptici în aceasta privinţă, iar 7% nu s-au putut pronunţa.
Cercetarea a semnalat un nivel scăzut al încrederii populaţiei în diferite instituţii sociale şi politice. În biserică au încredere, într-o măsură mai mare sau mai mică, 67% dintre respondenţi. Pe locul doi s-a plasat presa. Partidele politice şi justiţia se clasează pe ultimele locuri la capitolul încredere.
Sondajul a demonstrat că, în cazul în care alegerile pentru Parlament s-ar desfăşura în prima duminică care urmează după sondaj, atunci pentru Partidul Socialiştilor sunt gata să voteze 24,2% dintre persoanele intervievate, pentru Partidul Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr” – 10,1%, pentru Partidul „Acţiune şi Solidaritate”– 8,9%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 8%, pentru Partidul Politic „Partidul Nostru” – 6,5%, pentru Partidul Comuniştilor – 4,6%, pentru Partidul Popular European – 4%, pentru Partidul Liberal – 2,8%, pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova – 1,3%, pentru Partidul Popular din Republica Moldova – 1,2%.
Mai puţin de o treime dintre respondenţi – 29% apreciază drept negativ faptul desfăşurării în 2016 a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Majoritatea dintre cei intervievaţi – 61% apreciază evenimentul respectiv ca pozitiv, iar 10% nu şi-au format o opinie în acest sens.
Cât ţine de opţiunile respondenţilor privind integrarea în Uniunea Europeana şi în Uniunea Economică Eurasiatică, preferinţele s-au divizat: 40% ar vota la un eventual referendum pentru Uniunea Europeana, iar 43% – pentru Uniunea Economică Eurasiatică. 8% nu vor participa la scrutin, iar 9% n-au fost în stare să se exprime pentru ce ar opta.
Cercetările de teren în cadrul sondajului de opinie au fost efectuate în perioada 28 septembrie – 5 octombrie 2016, pe un eşantion de 1161 de respondenţi din 75 de localităţi, cu o marjă de eroare de cel mult 3%.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…