Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile prezidenţiale, pe primele două poziţii s-ar clasa candidatul socialiştilor, Igor Dodon, şi cel al Partidului Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase. Astfel de rezultate arată studiul sociologic „Situaţia socio-politică din Republica Moldova în ajunul alegerilor prezidenţiale în opinia populaţiei”, desfăşurat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor, transmite IPN.
33,9% din cei chestionaţi ar vota pentru Igor Dodon; 12,6% – pentru Andrei Năstase. Aceştia ar fi urmaţi de preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu – 11,8%. Pentru preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, ar vota 10,1% din alegători; iar 6,8% – pentru preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă. 3,8% l-ar susţine pe Dumitru Ciubaşenco, candidatul Partidului Politic Partidul Nostru; iar 0,9% – pe preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.
Potrivit studiului, majoritatea respondenţilor – 82% consideră că evenimentele din interiorul ţării merg într-o direcţie incorectă. 68% dintre respondenţi apreciază negativ schimbările care s-au produs pe parcursul ultimilor cinci ani în soluţionarea conflictului transnistrean, în combaterea corupţiei şi în sfera economică a statului. Fiecare al treilea respondent consideră că Guvernul condus de Pavel Filip este în stare să schimbe lucrurile spre bine, mai mulţi însă – 59% sunt sceptici în aceasta privinţă, iar 7% nu s-au putut pronunţa.
Cercetarea a semnalat un nivel scăzut al încrederii populaţiei în diferite instituţii sociale şi politice. În biserică au încredere, într-o măsură mai mare sau mai mică, 67% dintre respondenţi. Pe locul doi s-a plasat presa. Partidele politice şi justiţia se clasează pe ultimele locuri la capitolul încredere.
Sondajul a demonstrat că, în cazul în care alegerile pentru Parlament s-ar desfăşura în prima duminică care urmează după sondaj, atunci pentru Partidul Socialiştilor sunt gata să voteze 24,2% dintre persoanele intervievate, pentru Partidul Politic Platforma „Demnitate şi Adevăr” – 10,1%, pentru Partidul „Acţiune şi Solidaritate”– 8,9%, pentru Partidul Democrat din Moldova – 8%, pentru Partidul Politic „Partidul Nostru” – 6,5%, pentru Partidul Comuniştilor – 4,6%, pentru Partidul Popular European – 4%, pentru Partidul Liberal – 2,8%, pentru Partidul Liberal Democrat din Moldova – 1,3%, pentru Partidul Popular din Republica Moldova – 1,2%.
Mai puţin de o treime dintre respondenţi – 29% apreciază drept negativ faptul desfăşurării în 2016 a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Majoritatea dintre cei intervievaţi – 61% apreciază evenimentul respectiv ca pozitiv, iar 10% nu şi-au format o opinie în acest sens.
Cât ţine de opţiunile respondenţilor privind integrarea în Uniunea Europeana şi în Uniunea Economică Eurasiatică, preferinţele s-au divizat: 40% ar vota la un eventual referendum pentru Uniunea Europeana, iar 43% – pentru Uniunea Economică Eurasiatică. 8% nu vor participa la scrutin, iar 9% n-au fost în stare să se exprime pentru ce ar opta.
Cercetările de teren în cadrul sondajului de opinie au fost efectuate în perioada 28 septembrie – 5 octombrie 2016, pe un eşantion de 1161 de respondenţi din 75 de localităţi, cu o marjă de eroare de cel mult 3%.