Înainte de alegerile locale din luna octombrie curent, la ultima şedinţă a precedentului Consiliu municipal Orhei (CMO), s-a luat decizia de a plăti fiecărui consilier o indemnizaţie unică la încheierea mandatului, în suma de peste 6000 de lei. După aproximativ două luni de la alegeri şi de la scoaterea din buget a circa 160 000 lei, s-a luat o decizie diametral opusă. Și prima, şi a doua oară propunerea a venit de la Primăria Orhei şi fracţiunea majoritară a ex-primarului Ilan Șor. Dar numai în cel de-al doilea caz aceștia s-au autolăudat cu decizia “fără precedent”, despre indemnizaţia de doar 1 leu, în loc de 250 de lei, care erau oferiţi anterior consilierilor municipali, pentru fiecare şedinţă a CMO la care participau.
La şedinţa de ieri a noii componențe a CMO s-a stabilit că consilierilor le va fi plătită, simbolic, indemnizaţia de 1 leu, pentru fiecare şedinţă la care vor participa. Şefa fracţiunii majoritare a Partidului Șor (PȘ), Tatiana Gorea, a invocat ca în acest fel se vor aduna bani pentru a face mai multe lucruri bune. Acelaşi laitmotiv se regăseşte astăzi, în comunicatul de presă emis de Primăria Orhei. În acesta se subliniază că, la iniţiativa fracţiunii majoritare a PȘ, consilierii municipali au renunţat la indemnizaţie şi că, datorită acestei decizii ”fără precedent pentru structurile administrațiilor locale din țară”, vor fi economisiţi bani care vor fi “folosiţi pentru proiecte sociale”.
În cadrul şedinţei, consilierul independent Sergiu Aga s-a opus majorităţii, spunând că se promovează idei populiste şi chiar abuzive în raport cu consilierii care nu susţin propunerea celor din PȘ. În opinia lui Aga, consilierii înşişi trebuie să decidă ce să facă cu propriile indemnizaţii și, ca variantă, a vorbit despre donarea banilor adunaţi unor persoane nevoiaşe.
După şedinţă, lidera fracţiunii majoritare,Tatiana Gorea, a refuzat să vorbească la subiect. Mai întâi, aceasta s-a interesat dacă jurnalista are legitimaţie, apoi a spus că pleacă la o altă şedinţa. A promis, totuși, că dacă întrebările îi vor fi trimise în scris, ceea ce e „conform standardelor internaţionale”, va răspunde până la sfârşitul zilei. La adresa de e-mail oferită, dar şi prin mesageria reţelelor sociale Gorea a fost întrebată dacă a fost calculat efectul financiar (suma) al neplății îndemnizației, în ce scop anume vor fi utilizați banii economisiți şi de ce nu a fost acceptată propunerea mai concretă a consilierului Aga. Până în seara zilei următoare, de la reprezentanta PȘ nu a venit niciun răspuns.
Potrivit expertului CALM, Viorel Rusu, deciziile privind indemnizaţiile aleşilor locali, pentru participarea la şedinţele consiliului, țin de competența autorităţilor publice locale. Acesta consideră că indemnizaţia are menirea de a susţine consilierii care, participând la şedinţe, consumă timp, fac cheltuieli de transport şi altele. Dacă unii consilieri de la Orhei nu sunt de acord cu faptul că au rămas fără îndemnizaţie, aceştia se pot adresa la Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat sau în judecată, a spus Rusu. Totodată, potrivit expertului, ceea ce s-a decis la CM Orhei nu e ceva “fără precedent”. În republică mai sunt localităţi unde consilierii nu primesc indemnizaţii, însă din aceasta nu se face mult caz. Asta, din motivul că respectivele cheltuieli pur şi simplu nu se planifică în buget.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…