Miniştrii de Finanţe europeni nu au reuşit să ajungă la un acord privind reducerea datoriilor Greciei, la capătul a 11 ore de discuţii, după ce s-au contrazis cu FMI pe tema soluţiei de însănătoşire a finanţelor publice ale statului elen.
Statele creditoare în frunte cu Germania au refuzat să dea mai mulţi bani sau să ofere o reducere a datoriilor, iar miniştrii de Finanţe nu au reuşit să găsească suficiente fonduri din alte surse pentru reducerea datoriilor Greciei, care sunt pe cale să atingă 190% din PIB în 2014, relatează Bloomberg.
O nouă întâlnire a miniştrilor de Finanţe este posibil să aibă loc pe 26 noiembrie.
„Avem o serie de opţiuni pentru acoperirea deficitului de finanţare. Discuţiile au fost intense dar pentru că problemele sunt atât de complicate nu am ajuns la un acord final”, a declarat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schaeuble.
Ştirea despre eşecul discuţiilor, neaşteptat după ce preşedintele Eurogroup Jean-Claude Juncker a anticipat săptămâna trecută o decizie definitivă, a dus la deprecierea euro cu 0,2%, la 1,2802 dolari pe unitate.
Oficialii europeni nu au reuşit să găsească fonduri suplimentare de 32,6 miliarde de euro necesare Greciei în urma prelungirii cu doi ani, până în 2016, a termenului de reducere a deficitului bugetar la 2% din PIB, concomitent cu ţinerea sub control a creşterii datoriilor, considerate de FMI nesustenabile.
„Trebuie să lucrăm în continuare la unele aspecte tehnice ale programului”, a arătat Juncker într-un comunicat, fără să anticipeze că acordul va avea loc la următoarea întâlnire.
Joi urmează să înceapă discuţiile referitoare la bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, care riscă să inflameze şi mai mult tensiunile dintre ţările din nordul şi sudul continentului.
sursa: mediafax.ro